- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Krämig köttfärspaj

Redan lunchtid och jag ska snart till tandläkaren, och sen iväg och uträtta ärenden.
Blandannat handla hem till middagen ! Vad ska ni laga själva  ikväll ?
Denna måndagen lagar vi  fredagsmat –  För Jacob & Thelma kommer hem efter en vecka hos sin pappa. Så idag blir ordningen återställd igen! 😀 Det blir fläskfile i krämigsås med pasta som står på menyn.

Ett litet middagstips om ni inte har bestämt middag är kommer här! Och paj är något som jag gillar jättemycket- men som inte bakas så ofta längre. Barnen är tyvärr inte lika förtjusta i det som vi vuxna  – men för ett tag sedan gjorde vi en krämig köttfärspaj ( utan äggstanning )  och den gick hem hos hela familjen. För att få ännu mer smak brukar jag krydda pajdegen också, i detta fall med lite paprikakrydda- och cayenne- för den som gillar lite starkare mat.

Krämig köttfärspaj i frasigt skal   

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt och ev. lite kryddor

Fyllningen :
600 gram köttfärs
smör
1 finhackad gullök
1 vitlök
1/2 msk torkad timjan
1 msk kalvfond
3 msk stark chilisås
1 1/2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
1 tsk salt
1 burk med små krispiga champinjoner
Nymalen peppar

2 dl riven ost + 1/2 dl creme fraiche
Skivad tomat

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Nyp ihop pajdegen och kavla ut i pajformen, nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Värm upp en panna och fräs finhackad lök och vitlök glasigt i smöret. Pudra ner timjanen och  vänd om , rör ner färsen och fräs tills den är klar, vänd ner fond och chilisås ( Mer eller mindre efter smak )  vänd ner creme fraiche, och philadelphiaost.Smaka av med salt och peppar  Dela de små chammpinjonerna och blanda i innan du fyller pajskalet med fyllningen. Skiva tomaterna och toppa på fyllningen och rör ihop ost med creme fraiche och toppa tomaterna. Grädda tills i cirka 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.
Klar att serveras, och gott med lite creme fraiche.

3