- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Äkta öländska kroppkakor

Gillar du inte kroppkakor så kan du hoppa detta inlägget- men för er som vill pröva att koka egna så ska jag skriva om Daries & mina bästa tips för att lyckas med kroppkakorna. Och denna gången lyckades vi så bra att to.m mormor och morfar blev imponerade av koket. Det är ett ganska högt betyg det.  Och att göra kroppkakor är en konst bara i sig, det finns nog lika många recept som det finns hushåll som kokar dessa delikatesser. Daries & jag har kokat detta ihop ett några gånger, och det är faktiskt riktigt roligt.

Någon kommenterade att man ska steka fläsket innan man rullar – nej nej nej !  Så har vi aldrig gjort. Det här är ett riktigt öländskt recept, och då gör man så här….. 🙂

Öländska kroppkakor med lingon, grädde och skirat smör. 

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, men Daries hade fått tips om en kökshandduk och det var mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna

Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste.

Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra.
Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.

När du har rullat och lagt ner den sista kroppkakan i det lätt sjudande vattnet -det ska inte storkoka, utan endast småputtra. Så tar det en timme tills de är klara att ätas.

Serveras sedan med lingonsylt, grädde och skriat smör.
Mjölk är gott att dricka till 🙂

Och finaste mormor och morfar blev inbjudna på middag,
de gav kroppkakorna mer än godkänt ♥♥

 

5