Urgoda tekakor

Hej och godmorgon !

Tänkte komma med ett litet frukosttips nu denna veckan för er som redan nu har sportlov.
Eget hembakat bröd är ju naturligtvis det godaste – och om ni bara ska baka ett bröd…. så är det nog minsann det här. Och mina barn tycker att detta brödet är supergott  !

Recept till världens godaste tekakor :  luftiga och perfekt fluffiga.

IMG_7227

Mjuka och goda temackor

Det här behöver du :

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad

IMG_7248

Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad.

18
Prenumerera
Notis om

65 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
11 år sedan

Oj, de ser verkligen supergoda ut. Jag har letat ett bra recept för tekakor och får nog försöka mig på att baka dessa framåt helgen.

Tack för att du delar med dig!

jennysmatblogg
Reply to  Helle
11 år sedan

Helle : det gör du rätt i.
Både lätta att baka och goooooda.

😀

Pernilla
11 år sedan

Åh, detta ska jag testa på torsdag när jag är hemma med barnen. Det blir smaskens! Tror du man kan ha annat mjöl är vetemjöl, typ dinkelmjöl?

jennysmatblogg
Reply to  Pernilla
11 år sedan

Pernilla : att byta ut ett par tre dl brukar gå bra.
Men jag skulle inte rekommendera att byta ut allt vetemjöl 😀

Erika
11 år sedan

Hej Jenny!
Har precis hittat till din blogg och jag tycker den är himla fin!
Håller helt med om att scones är världens godaste bröd! Jag brukar bjuda på det när tjejkompisarna kommer en veckodag. Funkar både som frukost och fika.
Kram Erika

jennysmatblogg
Reply to  Erika
11 år sedan

Tack snälla Erika.
Vad roligt att höra! 😀

11 år sedan

Åh, älskar tekakor. Dessa måste jag prova att baka!

jennysmatblogg
Reply to  Emilia
11 år sedan

Lätta att göra också 🙂

11 år sedan

Dom ser verkligen härliga ut dina tekakor!

jennysmatblogg
Reply to  Cecilia
11 år sedan

😀

11 år sedan

Åh det ser riktigt gott ut!
Funkar det bra att frysa in dem som blir över tror du?
Borde inte vara några problem va?

Tack för dina fina inlägg!
Kram!

jennysmatblogg
Reply to  Emelie
11 år sedan

Det går alldeles utmärkt att frysa dem, och gör det så snart som möjligt.
tekakor har en tendens till att bli torra väldigt fort 🙂

Kram och lycka till

Anna
10 år sedan

Precis samma recept som jag har. Bakar dessa 2-3 ggr i veckan. Sista tiden tar jag i 1 dl grahamsmjöl. Idag har jag även tillsatt lite mussli i degen, la det i degvätskan och lät det dra sig en liten stund. Barnen älskar dessa å vi har inte köpt bröd i affären på nåt års tid

10 år sedan

Enkelt och bra recept på tekakor, tackar! 🙂

Nettan
10 år sedan

Hej! Kan man byta ut sirapen tror du?. Jag bor nämligen i Turkiet och där finns inte sirap :(.
Tack för en fin blogg!
Med vänlig hälsning
Nettan

jennysmatblogg
Reply to  Nettan
10 år sedan

Hej Nettan,
Undrar vad man skulle kunna byta ut det mot.
Men i dessa kan du faktiskt hoppa sirapen- de blir goda iallafall 🙂

Kram

Boel Kerry
Reply to  jennysmatblogg
8 år sedan

Jag brukar ta honung och det blir Super gott! !
Finns inte flytande så löser jag upp den i några matskedar varmt vatten innan.

Åsa Ångell
Reply to  jennysmatblogg
4 år sedan

Koka egen sirap. Vatten o socker.

Koka lika delar vatten och socker, gärna råsocker om du vill ha en sirapsliknande färg.
– Låt koka upp, sänk värmen och låt puttra. Tricket för att få sirap – och inte en vanlig sockerlag – är att låta den puttra ett tag, ju längre desto mer sirapslik blir den. Ett annat sätt att få den tjockare är att använda mer socker, typ 2/3 och 1/3 vatten. Skulle den bli för tjock är det bara att späda med mer vatten.
– Dra av kastrullen från värmen och låt svalna.

Anna
10 år sedan

Hej!
Jag tycker mycket om att baka. Då vi försöker dra ner på kakätandet i familjen har jag börjat baka bröd ist. Dessa tekakor är urgoda och väldigt enkla att göra. Har provat att ändra lite, ta honung ist för sirap, byta ut några dl vetemjöl mot rågmjöl eller dinkel. Så goda hur man än gör!! Tack för inspirerande blogg!

Lollo Gabrielsson
10 år sedan

Tackar!

L.Gabrielsson
10 år sedan

Sirapen går att byta ut till motsvarande mängd socker, detta är jästnäring!

Maria Haglund
10 år sedan

Jag har bakat dessa tekakor flera gånger nu och de är uppskattade hos oss! Mums! Lätt, snabbt och gott! Jag har jäst degen längre dock !

Johan
10 år sedan

Jättegott!! Jag hade i 2 dl havrekli. Supergott med sirapen faktiskt 🙂 Tack!

denise
10 år sedan

kan man använda ett paket jäst för söta degar ?

Annelie
10 år sedan

Menar du bröd sirap eller vit sirap??

Jennys_matblogg
Reply to  Annelie
10 år sedan

Ta vilken du har hemma.
Jag använder vanlig ljus sirap.

linda
9 år sedan

Hej! Tycker alltid du harinspirerande ogodarecept men har undrat en sak ett tag nu.Vad händer om man byter ut vetemjöl special mot vanligt vetemjöl?

Jenny Warsen
Reply to  linda
9 år sedan

Det fungerar utmärkt 🙂

Gugu
9 år sedan

Du kan använda nått som heter pekmez det är typ sirap.

Roffe
9 år sedan

Enda brödet vi kör här hemma nu. Lill-killen på snart 6år är tokig just detta bröd..

Tackrrrrrr

Jenny Warsen
Reply to  Roffe
9 år sedan

Va roligt att höra 🙂

maria
9 år sedan

Hej!
Har bott i Grekland, där dom inte heller hade sirap.
Går bra att byta ut mot flytande honung,helst så smaklös som möjligt.

Jenny Warsen
Reply to  maria
9 år sedan

Det går bra, 🙂

Josephine
8 år sedan

Hej!
De såg jo supergoda ut, och enkla 🙂
Tror du man kan byta ut något av mjölet med havregryn? Så de blir lite ”matigare”

🙂

Jenny Warsen
Reply to  Josephine
8 år sedan

Jag har aldrig prövat, däremot brukar jag toppa dem med havregryn för en matigare känsla 🙂

Carola
8 år sedan

Har provat flera recept på tekakor, detta är det bästa!!

8 år sedan

De va fantastiskt goda. Tack för receptet och din fina blogg.

Mammamuu
8 år sedan

Gjorde ett test och byta ut smöret med flötet som blev över när jag stekte fläsk innan och allelullia va gött det blev tack för receptet!!! Malin

8 år sedan

Har haft ett annat recept. Men tycker ej de blir fluffiga. Så nu provar ja detta. Ser fram emot o se resultatet.

8 år sedan

Står på jäsning och ska bli intresseant o se resultatet. De jag har gjort med havregryn innan blir ju inte alls fluffisar. Du har en inspirerande blogg,ja har gjort ett antal av dina recept. superkul!!! Mvh jessica

Jenny
8 år sedan

Ett tips….det blir gärna torrt efter 1-2 dag! Jag blandar ägg och mjölk…doppar tekakorna (max 20 sek) sen steker jag dem, vips fattiga riddare med lite sylt o ev grädde! Perfekt lunch/middag!?

bp
8 år sedan

vad menar du med och platta dom en sista gång ?
naggar dom med gaffel innan skall man då sedan trycka på dom en gång till ?

jennysmatblogg
Reply to  bp
8 år sedan

precis, de jäser upp.

8 år sedan

Tack för ett underbart recept! Barnen bara älskar dessa tekakor, tidigare ville de inte äta mitt matbröd men de här slukar de fort. Det enda negativa är att jag får baka så ofta 😉
Gillar du resor så ta gärna en titt in på min nystartade blogg, http://www.tinasreseblogg.se

Louise
7 år sedan

Jag brukar göra efter ditt recept men byter ut mjölet till glutenfritt (min sambo är glutenintolerant) och dom blir jättegoda!! brukar annars aldrig lyckas med glutenfritt bröd. Tack för bra recept!☺

jennysmatblogg
Reply to  Louise
7 år sedan

Vad roligt att höra 🙂

Bjarne
7 år sedan

Jag bytte ut hälften av mjölken emot matlagnings grädde, bara för att komma så nära det som dom kallade halvrå mjölk förr i tiden.
Men de var supergoda även med original receptet, tack för ett bra recept.

Linda Johansson
7 år sedan

Prövade det här receptet idag och de blev fantastiska. Bästa av allt är att de var superenkla att göra. Tack för ännu ett fantastiskt recept!

Miriam Fredsberg
7 år sedan

Jag försöker göra glutenfria tekakor, men för mig blir dem bara hårda och får inte den färgen. Hur ska jag göra?

Annika
5 år sedan

Utöver dina gifflar och rågsiktsfrallor bakade jag även de här tekakorna igår och de blev fantastiskt goda! Enkla att göra också!

Det blev 13 stycken och jag fick ha dem inne i ca 8 minuter för att de skulle bli perfekta i min ugn! Mums och tack!

Björne Kungsbacka
4 år sedan

Detta är ett kanonbra recept! Men jag har faktiskt ett tips där tekakorna faktiskt blir ännu godare och saftigare, det är att byta ut mjölken emot filmjölk! Prova det och ni kommer bli glatt överraskade över resultatet.

Birgitta
3 år sedan

Tusen tack för ett superbra recept på dessa urgoda tekakor!!!

Lill Karlsson
3 år sedan

Hej. Ungefär hur stora plattar du ut kakorna?

Kristin Helén Larsen
3 år sedan

Jeg ble tipset om denne oppskriften og tester ut idag. Super oppskrift!

Anneth
3 år sedan

Dom blev underbar fluffiga å goda.
Tack som faan😉

Caroline Koch
2 år sedan

Dessa är ljuvliga😍😍😍

Bo Jansson
2 år sedan

Väldigt goda! Jag kan ju inte låta bli att experimentera så nu har jag lagt till en näve rostade mortlade oskalade sesamfrön. Dessutom har jag bytt ut 1 dl av vetemjölet mot havremjöl (ekologiska havregryn som jag mortlar till mjöl). Dessa ”tillsatser” ger en god karaktär till tekakorna. En lite nötigare smak som är väldigt tilltalande.

Ann
2 år sedan

Underbart goa, och lättbakade. Brukar köra ner lite rårivna morötter, linfrö, sesamfrön, solroskärnor och pumpakärnor om jag vill känna mej hälsosam 😉
Tack för ett kanonrecept o trevlig blogg

Emelie
2 år sedan

Supergoda och luftiga. Jag använde 1 msk honung istället för sirap (hade inte sirap hemma) och bytte ut 2dl mjöl mot rågsikt.

Gert Torbjörn
2 år sedan

Testade dina tekakor Jenny och de är helt fantastiska. Lätt att följa ditt recept, lätta att utföra med toppenresultat. Idag första advent ska jag baka dem igen.
Tusen tack för detta!

Last edited 2 år sedan by Gert Torbjörn
Sara Persson
2 år sedan

Bra recept, enkel att göra.

Ingrid
1 år sedan

Hej!
Jag har bakat korvbröd på detta recept det blev 👌

1 år sedan

Skall det bara jäsa så kort tid båda gångerna?

Micke
1 år sedan

Hur gör ni för att dom inte ska bli så tjocka efter gräddning

Anna
1 år sedan

Ååå så fluffiga och goda de blev! Ny helg favorit!

Nästa inlägg

Vårat kök och nya bänkskivan.

65
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x