Falsk fläskfile

Nu är vi på plats ( och har varit ett bra tag ) här på Öland , jag och Thelma. 🙂 Molly fick stanna kvar med Jonathan, och resten av barnen. Hunden gillar ju inte att åka bil så himla mycket, och vi stannar ju bara tills imorgon. Vi har hunnit med att äta god middag, promenerat, fikat.

Jag kom att tänka på att jag inte har hunnit sriva om denna klassiska och goda 80-tals klassiker som vi lagade förra veckan.

Till en falsk fläskfile behöver du :
600 gram blandfärs
2 msk med aromat ( eller annan valfri kryddning)

Till såsen :
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar

Serveras med kokt potatis

Gör så här

Blanda och rulla ut på plastfolie till en file, frys in i cirka två timmar.
Ställ ugnen på 175 grader. Ta sedan fram filen och skär i skivor, smör stek dem  klara i en pannan och lägg i en ugnssäkerform.

Köttet ser nästan till och med ut som fläskfile när man steker det. 

Värm upp alla ingredienser till såsen i samma panna som du stekte köttbitarna. Och låt sjuda upp i ett par minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in i ugnen, i cirka 10 minuter en kvart.

Servera sedan med en god sallad, kokt potatis och strössla över lite röda lingon.

10
Prenumerera
Notis om

37 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
11 år sedan

Låter gott tror jag testat nåt liknande för länge sen:)
Ha det fint!
Kramar från Victoria

mimime
11 år sedan

Hej Jenny!
Denna rätt lura jag mina svärföräldrar på för några år sedan;)
De trodde de var fläskfile…….
Kram och tack för alla goda recept följt dig från Pernillas blogg ,men jag kommenterar inre så ofta…..

Mvh
Linda knäred

jennysmatblogg
Reply to  mimime
11 år sedan

Minime: vad kul att du kommenterar 🙂
ja, den rätten har verkligen gjort succé här hemma också 🙂

11 år sedan

Sååååå rackarns gott!! Det där recpetet knycker jag! =) Kram!

jennysmatblogg
Reply to  Åse 56kilo
11 år sedan

Åse , det gör du rätt i:)
Kram

Staiina
11 år sedan

Hej! Kan man använda någon annan kryddning då jag inte är så förtjust i aromat? Trevlig helg! 🙂

Jeanette
11 år sedan

Denna rätt gjorde jag idag till min familj och t o m min kräsna 6-åring gillade det! Kul och annorlunda idé till maträtt!

Hälsningar från Sävedalen

jennysmatblogg
Reply to  Jeanette
11 år sedan

Jeanette : roligt att ni gillade receptet 🙂

Linda Andersson
11 år sedan

Hur många personer beräknas detta till?

jennysmatblogg
Reply to  Linda Andersson
11 år sedan

Beror på hur mkt man äter. Gissar cirka 4- 5 personer.

Jessica Larsson
9 år sedan

Lagade det här nyss o jägarns vad gott 😀 till och med barnen som vägrar köttfärs åt och mumsa.

Jennys_matblogg
Reply to  Jessica Larsson
9 år sedan

Å vad roligt att höra.

Carina Molin
9 år sedan

Har ätit detta några gånger under ett par års tid………man blir lika förvånad varje gång över att det är så vansinnigt gott och att konsistensen är så förvillande lik filè…..

Carina Freij Nolin
9 år sedan

Denna rätt är jättegod och jag brukar ha örtagårdskrydda i såsen också:)

Kerstin Bruce
9 år sedan

Härligtmed dina underbara recept♥

Jennys_matblogg
Reply to  Kerstin Bruce
9 år sedan

♥ ♥ ♥

Eva
9 år sedan

Kan jag byta ut kinesisk soya mot något annat? Är glutenintolerant.

Ninni
Reply to  Eva
9 år sedan

Willys har en glutenfri soyasås. 🙂

felicia
9 år sedan

Åh, vad sugen jag blev! Men lite besviken när jag läste aromat. Tog för ett tag sen beslutet att aldrig mer laga min goda fisksås med aromat i just pga hur dåligt det är med glutamat för våra kroppar. Kan jag byta ut det mot något annat tro? Svårt kanske att få samma smak eftersom det är glutamatet som ger den mesta smaken i aromaten

Jennys_matblogg
Reply to  felicia
9 år sedan

Man kan krydda med varsom helt- numera brukar jag använda salt, peppar och lite grillkrydda också.

Elisabet
9 år sedan

Byt aromat mot örtsaltet Herbamare el Trocomare, blir jättegott! Tack för en bra blogg:)

Karin
Reply to  Elisabet
9 år sedan

Bytte ut aromat mot Herbamare men det blev så salt så vi kunde knappt äta det!!! Blev fantastiskt besviken efter alla positiva kommentarer här på bloggen. Nästa gång provar jag med aromat istället.

Jennys_matblogg
Reply to  Karin
9 år sedan

Jag använder inte Herbamare – så det kan inte jag ha skrivit 🙂

Veronika
9 år sedan

Så Otroligt gott, det här kommer vi absolut göra om, alla i familjen åt.
Bytte dock ut Aromaten pga allergi, använde grillkrydda, svart, vitpeppar och lite örtsalt istället

Jenny Warsen
Reply to  Veronika
9 år sedan

🙂

Malin
9 år sedan

Har oxå gjort detta recept tidigare o det är väl klart att det blir gott med sååå mkt aromat i, går inte att misslyckas.. Men det beror ju på att aromat innehåller smakförstärkare vilket inte är bra för oss.. För mig är aromat matfusk!!! Inget jag någonsin skulle servera mina barn.

Karin
9 år sedan

Mmm, vad gott det var!!!

Ewa
9 år sedan

Kan man frysa mer än två timmar? Om man gör det nu och ska äta först på kvällen?

Jenny Warsen
Reply to  Ewa
9 år sedan

Ja, absolut. Låt den tina några minuter längre bara så du kan skära fina bitar.

Eva
8 år sedan

Ett gott men något jag bjutit på många gånger under 10 år

Eva
8 år sedan

Ett alternativ jag bjudit på med många gånger under 10 år. Jag brukar bbryna lök och färska champinjoner och lägg i en ugnssäker form därefter den falska fläskfilén och häller sen över såsen sätter i ugnen 10 min tycker ris passar bäst till.

Jeanette
8 år sedan

Jag har gjort rätten 2 ggr nu? Första gången med kantarellsås och ris till. Idag gjorde jag den med chili bearnaisesås, sparris och ris. Så gott?

Christina Lindgren
7 år sedan

EVA, så gör jag med, brynt lök och svamp o.s.v. mums! Tack Jenny för ett gott (ett av många) recept :3 H: Christina

Christina Lindgren
7 år sedan

Tack för ett bra recept

Anette
2 år sedan

Tror du att det skulle funka med kycklingfärs?

Annika Lindblom
2 år sedan

Är receptet för 4 portioner? Tänkte göra till en konferens vi har beställd på jobbet med lunch för 28st. Verkar enkelt, gott och kan förberedas 🙂

Nästa inlägg

Nu åker vi . . .

37
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x