- Jennys Matblogg - https://www.jennysmatblogg.nu -

Saftiga saffransbullar

Ni har mailat och frågat efter mitt bästa saffransrecept  – så nu måste jag ju bara skriva om dessa igen. Detta kan vara världens godaste bullar . Mjuka, saftiga och med mycket smak av saffran.



Det här behöver du :

5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 % 
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning: 200 g mandelmassa 200 g mjukt smör 1 dl råsocker

Pensling: 1 ägg 1 msk mjölk råsocker och pärlsocker

Gör så här :

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.  Sätt ugnen på 200- 220  grader. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och råsocker och grädda i 10-13 minuter i cirka 220 grader.

Klara att servera. Godast med ett stort glas kallt mjölk!

2