Syrénsaft, jordgubbssaft och rabarbersaft

Syrénsaften blev klar här nu för en stund sedan. Roligt att det är flera stycken som har gjort egen syrensaft innan – för mig så var det iallafall helt nytt. Och eftersom jag fått massa mail och kommentarer om receptet så tänkte jag vara snabb och skriva ut det här på bloggen nu ikväll 🙂 Saften fick en vacker ljuslila-rosa färg, och serverades  med massa is.

Jag fick tipset på facebook att tillsätta en vaniljstång till receptet,
och det kommer jag testa nästa gång. Tror det kan passa bra till!

IMG_6017

Det här behöver du :

50   blomklasar av lila bondsyrén
2  kilo strösocker
2 1/2   liter vatten
30  gram citronsyra
2  citron

( en vaniljstång )

Gör så här:
Skölj blomklasorna i vatten och rensa så att du bara har de små syrenblommorna kvar.
Koka upp socker och vatten ( och eventuellt en vaniljstång ) och rör tills allt sockret har löst sig, ta bort från plattan och rör ner citronsyran och rör om.
Lägg skivad citron och syrenblommorna i en djup kastrull och häll över det heta vattnet, sätt på ett lock och låt svalna.
Ställ sedan in i kylskåpet och låt stå i tre dagar. Rör om morgon och kväll så att alla ingredienser blandar sig.
Tredje dagen är den färdig , sila den –  och häll upp i vackra flaskor.

Klar att servera , mer vatten efter egen smak  och massa is.

IMG_6024


Och när vi ändå skriver ett blogginlägg om saft så måste jag rekommedera två safter till som jag har haft här på  matsidan.
Den första : En söt jordgubbssaft med smak av sommar

Du behöver :

4 liter jordgubbar (ca 2 kg)
8 dl vatten
12 dl socker

Gör så här:

Rensa och skölj jordgubbarna
Häll på vattnet och låt koka upp
Låt koka i 10 min ca, under tiden mosar du jordgubbarna med en gaffel mot grytans kant.
Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts in ett durkslag.
Låt stå och självrinna i 30 minuter Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Tag grytan åt sidan. Och låt den svalna lite innan du häller upp den i vackra flaskor.
När den serveras ska den späs ut med valfri mängd vatten.

Den andra saften som jag också har gjort är denna rabarbersaften.
Så har ni gott om rabarber nu måste ni pröva – den är verkligen  jätte enkel att göra och god!


Det här behöver du :

1 kg rabarber
1 , 5 liter kallt vatten
4 1/2 dl strösocker
1 st citron (saften)

Gör så här:
Tvätta och tärna ner rabarberna i en kastrull, mät upp vattnet och låt sjuda upp.
Det ska sjuda i ca 15 minuter ( rör inte om – då blir den grumlig )
Sila sedan saftenett par gånger och släng rabarberresterna.
Mät upp socker och citron i saften, och låt det sjuda upp igen, någon minut.
Kyl sedan saften och häll upp i vackra flaskor.
När den serveras ska den späs ut med valfri mängd vatten.

0
Prenumerera
Notis om

17 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Madeleine
11 år sedan

Dum fråga kanske men kan man göra syrensaften på vita syrenblommor med, har tyvärr inte lilla syren.

Rabarbersaften ska jag prova och bjuda på när min son fyller år.
Den verkar vara läskande god.
//Madde

11 år sedan

Åh vad gott. Det är så synd att vi har tagit ner våra syrenbuskar för då hade jag ju kunnat göra massor av syrenblommorna. Visste inte om förut att man kunde använda syren till så mycket! Dessutom hade jag tänkt göra rabarbersaft Hörby helgen men tiden sprang iväg. Får bli nästa helg. Ha det gott / emma

jennysmatblogg
11 år sedan

Madeleine :
Det var ingen dum fråga alls. Att man kunde göra syrensaft var helt nytt för mig. Så jag undrar också om det spelar någon roll. Men i receptet stod det bara lila bondsyren.

11 år sedan

Visst blir det gott med syrener i saften, kan tipsa om att det är en riktigt god saft att blanda en härlig sommardrink på!

Anna S
11 år sedan

Jag har gjort syrensaft fler ggr.

Dock bara lila Bond-syreener
God och fräsch smak

11 år sedan

Nytt för mig också, kanske man ska ut och leta efter nån övergiven syren då, har bara vita hemma. Men är alla lila syrener Bond syrener eller finns det några man inte kan göra saft på?
Kram Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

Ulrika
11 år sedan

Det låter verkligen läskande med syrénsaft :), vill tacka för en jättebra blogg, läser den varje dag om jag kan, om inte så läser jag ”i fatt”. Tyvärr är jag dålig på att kommentera men ska försöka bättra mig ;))
Kram

Kristin
11 år sedan

Mmmm!
Jag ÄLSKAR syrensaft. Min mamma gör den godast som finns. Och brukar massa flaskor och ge bort till släkt ,grannar å så mej 😉

Ni som inte smakar innan måste ju bara pröva! 😉

Nina
11 år sedan

Den ser härligt god ut syrénsaften. Är lite nyfiken på vad dina barn tyckte om den. Det kanske får bli att plocka syréner nästa år, vi fick inte så många blommor i år.
Kram

matochannatgott@gmail.com
11 år sedan

Blev helt plötsligt sugen på att testa göra MASSA saft! Lättare än vad jag trodde :-)) Är ju såå gott med hemmagjord! Vet vad jag ska pyssla med till helgen! Tack för en super bra blogg, du gör så mycket gott! Och följer dig på blogglovin varje dag,och även lagt till dig i länklista!!
Ha en bra dag Veronica

11 år sedan

Vilket underbart försommarrecept! Hade ingen aning om att det gick göra saft på syren. Vad säger barnen, gillar de alla tre sorters saft? Jag bloggar om barn och matglädje. Besök gärna http://matgladabarnsblogg.blogspot.se/

Mvh Sara

Viola
11 år sedan

Se, jag kommenterar – lovar ska skärpa mig ytterligare 😉 Allt inhandlat för att testa syrénsaften ( ja, själva syrenen finns på tomten..) och nu fick jag rabarber av en kollega oxå, så här ska saftas! P.S hittade grymt fina OCH billiga flaskor på Lagerhaus D.S

11 år sedan

Detta ska jag verkligen testa, men vad smakar egentligen syren-saften? :S

jennysmatblogg
11 år sedan

Sara : Barnen gillar alla sorters saft, favoriten är jordgubbssaften.

Viola : Lycka till 🙂 Både roligare och godare att göra egen saft.
Jag köpte mina flaskor på ikea.

Linda . Pauline : Saften smakde friskt och syrligt. En fräsch smak.

11 år sedan

Hej igen! Skriver igen!
Skrev förut men vet inte om det gick fram! Blev nåt krångel när jag skulle skicka iväg så testar igen :-)) Tänkte fråga dig hur mycket saft det blir/ hur många flaskor begövs till 1sats som du gjort? Tex till jordgubbs saft!
Ha en bra dag Veronica
http://matochannatgott.blogspot.se/

jennysmatblogg
11 år sedan

Hej hej Veronica :
Det blir lika mycket saft som det är vatten i receptet.
Sedan spär man ut med mer vatten när man serverar.

11 år sedan

Rabarbersaften är verkligen jättegod!
/ malinedlund.blogg.se

Nästa inlägg

Scrambled eggs

17
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x