Twixkakor

Twixkakor är de kakor som jag får flest mail och frågor kring. Detta är en favoritkaka som vi bakar till alla kalas, och den är så god!  Så för er som missat den – här kommer recepet igen.
Och ni kan lätt söka på gamla recept till höger på sidan, bland de olika taggarna.

Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !

Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt.  Skär bitar med en vass kniv  så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.

Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

2
Prenumerera
Notis om

16 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
11 år sedan

Vad bra med go kaka recept ska fira dottern i helgen.
Sparar receptet
Ha det bra

matochannatgott@gmail.com
11 år sedan

Gud va goda dom ser ut :-)) Lånar rec, det här måste provas nån dag :-))

lotta järnil
11 år sedan

Godmorgon!

Det här receptet är en verklig hit!!!! Så god jag bakar den lite då och då men det blir inte mycket kvar,farligt god att ha i frysen! men super
god ! Tack för alla bra recept Jenny! Från Lotta/Uppsala

11 år sedan

Bra att spara i kylen, dock det händer sällan hod mig

11 år sedan

Den är SÅ god verkligen! Jag har bakat den ett par gånger vid det här laget. Bakade den bl.a. till barnens kalas och den var den kakan som gick åt bäst, alla älskar den! 🙂

11 år sedan

Den perfekta kakan!

Sara
11 år sedan

Hej!

Den är riktigt god, men när jag gjorde den så upplevde jag att botten blev lite väl smulig. Hur kan jag göra för att undvika det nästa gång? 🙂

Kram Sara

jennysmatblogg
11 år sedan

Sara : Kanske gräddade du botten lite för länge?
Testa att minska tiden lnågot , de kan ju skilja lite från ugn till ugn.

Lycka till 🙂

Maria
11 år sedan

När skär du kakan? Har gjort en liknande variant och chokladen sprack i stora sjok nr jag försökte skära…

jennysmatblogg
11 år sedan

Maria : Jag har uppdaterat recepetet-
och jag skär bitar så fort kakan har svalnat / stannat till sig.
Den kan alltså inte bli för kall – då spricker den lätt. Och ha en vass kniv, så blir det finast bitar.

Ullis
11 år sedan

Så fantastiskt goda! Nästa gång måste jag koka kolan lite längre bara, vart lite kladdigt vid fikat :). Kan verkligen rekommendera dessa!

11 år sedan

Dags att prova!

11 år sedan

Blev bra, men kolan blir väldigt rinnig. Men jag är ingen expert på det där med bakning.
Gott blev det alla fall och har just gjort en andra laddning. Dom andra är förtåss inte uppätna än, men nästan ;.)

jennysmatblogg
11 år sedan

Tina : Tills nästa gång – låt kolan koka lite längre och kolla om kolan är lagom seg genom att droppa ner lite av den i ett glas med kallt vatten. När kulan går att forma till en kula så är den klar 🙂
Tur att den blev god iallafall !!

Martina
11 år sedan

Hej! Hur länge håller sig Twixkakorna i kylen? Tack för en super blogg 🙂

linda
9 år sedan

Hej
Kan man använda karamelliserad mjölk istället för kola?

Nästa inlägg

Onsdag

16
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x