Mjuk lakritskola doppad i choklad

Varsågoda, en mjuk lakritskola doppad i choklad…..

Det här behöver du :

3 dl grädde
3 dl strösocker
1 msk siktad kakao
80 – 90 gram turkisk peppar ( halva påsen – eller mer om så önskas)
1 dl ljus sirap
1 msk smör

Garnering : Doppas i 150 gram mörkchoklad

Gör så här:
Mät upp samtliga ingredienser i en bredbottnad gryta, och låt koka upp under omrörning.
låt koka tills temperaturen nått upp till 120 grader ( ca 12- 15 minuter brukar det ta)
Har du ingen termometer så ska kolan klarar av  * ”kulprovet” innan den är färdig.
När kolan är klar så rör ner smöret, och häll ner i en lagom stor form – klädd av bakplåtspapper.
Låt kolan stelna / och svalna innan du skär lagom stora godisbitar av kolan.
Sedan smälter du chokladen över vattenbad – och doppar dessa i chokladen.
Låt svalna.

* Kulprovet =doppa ner en tsk av kolan i ett glas med iskallt vatten- går kolakrämen att forma till en kula så har den klarat kulprovet, och är då färdig 🙂

Förvara kolan svalt , så att den inte smälter.

3

8 responses to “Mjuk lakritskola doppad i choklad

  1. Annette skriver:

    Låter riktigtsmarrigt och måste absolut prövas :))

  2. jennifer skriver:

    Ska man krossa den turkiska pepparn eller lägger man i den hel? För det är väl såna hårda godisar?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja sådana hårda , de smälter 🙂

  3. Jennie skriver:

    Släng lite flingsalt ovanpå kolorna, smarrigt tips!

  4. Nina skriver:

    Hur stor form häller du smeten i?

  5. tinette skriver:

    När jag doppar dom i choklad så smälter dom & åker igenom gallret :/ hu lyckades du få dom att inte smälta/bli jätte mjuka. Annars är dom suuuper goda!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag hade ett tätt galler- prova att lägg dem på bakplåtspapper nästa gång.

Lämna ett svar till Jennie Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *