Härligt god Västerbottenpaj






Servera gärna med gräddfil, och klippt gräslök och mycket finhackad rödlök. 🙂

En god västerbottenpaj är ett måste att ha till kräftorna.
Detta receptet brukar jag använda mig av då jag bakar ostpaj.

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram  smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt…. 🙂
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.


0
Prenumerera
Notis om

12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
stina
11 år sedan

ska det vara 125 gram istället för 125 grader smör?
Ville bara försäkra mig, tänkte pröva detta receptet på midsommar 🙂

jennysmatblogg
11 år sedan

Stina : japp det stämmer !
125 gram smör. 🙂

Helena
8 år sedan

Kan man frysa ner pajen? Och den blir lika god att tina?

Marie
6 år sedan

Hej. Jag undrar oxå om man kan frysa den, eller hur länge den håller sig i frysen?

jennysmatblogg
Reply to  Marie
6 år sedan

Den går bra arr frysa.
Den håller ett par-tre dagar i kylen ( Minst )

Marie
6 år sedan

Kylen menar jag…

Lena
6 år sedan

Jag bara älskar dina recept västerbottenspajen var super god som allt annat tack för all inspiration du ger

Linda
6 år sedan

Är det vispgrädde eller matgrädde?

jennysmatblogg
Reply to  Linda
6 år sedan

Jag använder bara vispgrädde

Maria
6 år sedan

Hej! Går pajen att frysa? Någon som provat?

jennysmatblogg
Reply to  Maria
6 år sedan

Den funkar bra att frysa 🙂

Mikael
1 år sedan

Låter gott, men jag undrar om man kan byta ut grädden mot gräddfil ISTÄLLET

Nästa inlägg

Trevlig Söndag

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x