Öländsk Lufsa

Till middag i går så hade finaste lillasyster ställt sig och lagat lufsa,
och inte vilken lufsa som helst utan efter tant Sveas recept.
Det var bara så himla gott!! 🙂

lufsa

Detta behöver du :

8 råa potatisar
2-3 msk mjöl
1ägg
3-4 dl mjölk
1 msk sirap
500 gram skuret fläsk

( ev. lite salt och peppar )

Gör så Här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ställ in det tärnade fläsket i en form ugnen tills det fått färg.
Ta upp fläsktärningarna och lägg på att hushållspapper.
Skala och Riv potatisen väldigt tunt ( finaste sidan på rivjärnet )  Gärna i en matberedare.
Vispa ihop mjölet med lite mjölk och ägget , rör sedan ner detta i potatisen med resten av mjölken, och sirapen.
Lite salt och peppar i. Tänk på att fläsket är ganska salt.
Potatissmeten ska vara ganska krämig.
Häll upp smeten i långpannan och strö över fläsket,
grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter , eller tills lufsan fått en fin gyllenefärg.

Skär upp lufsan i fyrkanter och servera med lingon

  Har du ätit Lufsa någongång ?

1
Prenumerera
Notis om

9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lina
9 år sedan

Hej Jenny! Gillar verkligen din blogg, hittade den nyligen och kul med alla inspirerande recept du lägger upp. Min sambo är också från Öland och vi brukar äta lufsa men lite annorlunda än din då det är både lök och ägg i receptet jag gjort efter. Ska prova din variant. Tänkte även ge mig på att göra kroppkak receptet någon dag som jag hittade på din blogg. 🙂
/Lina

Jenny Warsen
Reply to  Lina
9 år sedan

🙂 Vad roligt. Kroppkakor är superkul att göra och så gott!
Lycka till

Ann-Catrin
9 år sedan

Hej Jenny! Jag har aldrig ätit Ölänsk Lufsa.Här uppe i Norrland kokar vi potatis palt. Men jag ska pröva laga lufsa, kul med ett nytt recept. Tack för inspiration du ger oss läsare /Ann-Catrin

Jenny Warsen
Reply to  Ann-Catrin
9 år sedan

Jag har aldrig ätit palt, hade varit roligt att prova- men de påminner nog lite om kroppkakor… Är det inte så?
Kram och god fortsättning.

Ann-Catrin
9 år sedan

Palt gör vi på råriven potatis. Jag fyller inte palten med fläsk,steker rimmad fläsk som tillbehör! Piteå som ligger 12 mil från oss där är pitepalten alltid fylld. En smaksak!! God fortsättning till dig med. Kram från Norrbotten

9 år sedan

Spännande, måste testa!!! Men lät som lite av allt , räcker det verkligen till en långpanna? ( jämförde lite med fläskpannkaka)

Lasse Engström
3 år sedan

Hur mycket är 8 potatisar i gram? Det har alltid varit ett problem när jag följer olika recept.

jennysmatblogg
Reply to  Lasse Engström
3 år sedan

Oj, ja jag är ingen expert inom området. Tycker det är svårt då jag inte väger potatise.
Men medelstora potatisar är kanske som en knytnäve ? En kvinnlig sådan. 🙂

Ori
3 år sedan

Medelpads bo som jag är Älskar surströmming osv Men Lufsa en favorit för mig efter en resa över bron 1983 LoL & Kropp kakor Mummmssss

Nästa inlägg

Kladdig chokladkaka

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x