Godaste köttbullarna

Gjorde jättegoda köttbullar häromdagen och tänkte att ni säkert ville ha recept på detta. Barnen tyckte att dessa var de godaste de ätit… Bra betyg tyckte jag. Tycker att det är roligt att krydda köttbullarna olika från gång till gång. Jag brukar utesluta löken när jag gör köttbullar, tycker de är svårt att få dem runda när jag har lök i…. men det är kanske bara jag 🙂
Köttbullar på stekning, fungerar även utmärkt att göra i ugnen på plåt då slipper du allt matos.
Köttbullar recept
Det här behöver du till 30 – 40 köttbullar  :
700  gram blandfärs
4 msk ströbröd
1  dl grädde
1 ägg
1 msk oxfond
1 1/2 msk med grov senap
1 1/2 tsk salt
nymalen peppar

 

Gör så här:
Rör ihop grädde och ströbröd och låt svälla en halvtimme, blanda ner ägg, senap, fond salt lite peppar och rör om ordentligt.
Blanda sedan ner grädd- och ströbrödsblandningen i köttfärssmeten och blanda om ordentligt. Forma sedan till köttbullar och stek dem klara i rikligt med smör.
Jag steker lika ofta i ugnen som på spisen, men när jag ska göra sås på stekskyn föredrar jag stekpannan.
1

29 responses to “Godaste köttbullarna

  1. Rosa skriver:

    Det låter gott! Jag brukar oxå steka mina köttbullar i ugnen, jättesmidigt! Ett tips är att riva löken fint på mandolin Lr i matberedare. Då går det bra att rulla och man får samtidigt i kräsna barn löken utan att de ser den 🙂 ack för en mysig blogg o inspirerande recept.

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Bra tips, jag brukar riva ner löken i köttfärsåsen 🙂

  2. anki skriver:

    Tack för detta! Ja, grädde blir absolut godast har jag märkt, mjölk ger inte samma härliga smak. Och gräddsåsen :)…yam!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Jag håller med. Alltid grädde 😀

  3. Ida skriver:

    Hemmagjorda e så mkt godare än köpta 🙂 Kolla gärna in på http://coffeeandcupcake.blogg.se 🙂

  4. Matochbakverkstan skriver:

    Jag grovhackar en gul lök o mixar den med stavmixern tillsammans med grädde, fond, ägg kryddor o ströbröd till en smet. Smeten kan lätt smakas av innan man blandar den med färsen. Inga lökbitar här inte 🙂
    http://matochbakverkstan.se

  5. Lise-Lotte skriver:

    Jag använder lökpulver istället för lök till köttbullar och biff. funkar jättebra.
    Lise-Lotte

  6. Stina skriver:

    Åh, mina köttbullar blir aldrig runda, så tråkigt! 🙁

  7. Emma skriver:

    Jag brukar mixa löken med stavmixern när jag gör köttbullar, jätte smidigt och gott!!

  8. Carola skriver:

    Kör lök med lite grädde/mjölk i matberedare till en helt slät massa. Du får smaken utan lökbitar

  9. Åsa skriver:

    En kanske konstig fråga men smakar det senap om köttbullarna eller ”bara gott”? Ingen som gillar senap här hemma. Brukar också mixa lök och grädde/mjölk eller riva den. Ist för ströbröd lägger jag havregryn i vätskan, blir jättesaftiga köttbullar! 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      De smakr inte senap, men det blir en särskild kryddning på det. Barnen här hemma gillar inte heller senap i vanliga fall. Men dessa gick hem 🙂

  10. Karin skriver:

    Hur länge i ugnen? Ugnstemperatur? Rör du runt/vänder köttbullarna ibland när du gör dem i ugn?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Jag smörjer plåten med smör, sedan är värmen på 200-225 grader, skakar en eller ett par gånger på plåten sen är de färdiga på 8- 10 minuter.

      🙂

  11. manuella skriver:

    En fråga…jag följde receptet till punkt o pricka, men min ströbrödsblandning med jätte hård. Ska den vara det??

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Rör om ströbrödsblandningen innan du blandar i färsen.
      Blev den jättehård kan det kanske skilja lite mellan olika sorters ströbrös, ta då i lite mer vätska 🙂
      Lycka till

  12. Josefin skriver:

    Får inte heller mina köttbullar runda med lök i, däremot brukar jag steka den innan ibland och jösses vilka goda bullar de blir

  13. Anna skriver:

    Jag river alltid löken innan jag tillsätter den i smeten, då blir det inga klumpar 🙂

  14. Alexandra skriver:

    Tack för receptet. Det blev jätte goda köttbullar! Dock vart ströbröds blandningen sten hård, och det efter bara några minuter. Fick ha i lika mycket grädde till nästan, körde dock på mellan grädde men det ska väl inte spela någon roll? Jätte tack iallafall 🙂

  15. Josefine skriver:

    Gjorde köttbullar efter detta recept igår och det är dem godaste jag någonsin smakat! 😀 Min ströbrödsblandning blev också stenhård så den fick åka i soporna så rörde jag ner allt på en och samma gång istället men det gick lika bra det förutom en kladdig smet att jobba med men köttbullarna blev supergoda iaf 🙂

  16. Matte skriver:

    Ni låter ströbrödsblandningen svälla för länge!!Därför blir den stenhård.10 minuter räcker bra!!

  17. Pernilla skriver:

    500g köttfärs, hur mycket av varje då? 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Minska ner något på övriga ingredienser.
      Lycka till

  18. Nina skriver:

    Jag har alltid kryddpeppar i mina julköttbullar, kan man ha både kryddpeppar och senap tro?

  19. Kattis skriver:

    Tack snälla!
    Har precis gjort världens godaste köttbullar till julafton.
    Tur jag gjorde många då jag inte kunde sluta provsmaka dom ;o)
    God Jul!

  20. Lisbeth skriver:

    Svartpeppar eller vitpeppar?

  21. Delia skriver:

    Detta ska jag prova bums! Dum fråga kanske, men är det vanlig vispgrädde eller matlagningsgrädde som gäller? Spelar det nån roll? 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag använder alltid vispgrädde, men föredrar du matlagingsgrädde så kör på det 🙂

  22. Susann skriver:

    Letade köttbullar utan lök eftersom jag inte tål det, och hittade ditt recept. Fick improvisera lite så det blev mellanmjölk istället för grädde, buljongtärning i stället för oxfond och glutenfritt ströbröd. Men de blev väldigt goda så jag har sparat receptet. Ska prova med grädde och fond nästa gång! Tack för ett gott recept.

Lämna ett svar till anki Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *