Grillad Oxfile

Hej där! 
Vad roligt att titta in här och läsa ikapp alla gulliga kommentarer. Hoppas ni har det riktigt bra i sommarsverige.
Vi har haft lite lunchgäster idag, och inte gjort så mycket vettigt alls faktiskt. Känns skönt att inte stressa med allt.
Skulle behöva kolla upp vissa möbler, men det kan faktiskt vänta. Ville kika in med ett litet lill-lördagstips.

Det finns få saker som slår en bit helgrillad oxfile med en hemslagen bearneisesås.
Receptet finns på bloggen sedan tidigare. Men här kommer det igen, som en liten påminnelse.


Du behöver till 4-6 portioner:

300 gram smör
1/2 msk finhackad sharlottenlök
8 vitpepparkorn ( krossade )
2 msk vitvinsvinäger
1/3 dels dl vatten ( 2 *gånger )
4 äggulor
2 tsk torkad dragonkrydda
3- 4 msk färsk hackad persilja

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan. Krossa pepparkornen i en mortel.
Finhacka löken , och häll upp den i en annan kastrull tillsammans med vatten ( 1 /3 dels dl ) vitvinsvinäger och peppar. Låt det koka upp. Låt det sjuda så att all vätskan nästan kokat bort – häll då i den andra delen vatten ( 1/3 dl )
Ställ kastrullen i ett vattenbad med hett vatten, och häll under tiden du vispar i en äggula i taget. Vispa tills äggsmeten tjocknar.
Då tillsätter du smöret – först dropp vis – och vispa under tiden – sedan häller du sakta i. Vispa hela tiden. ( annars finns risk för att såsen skär sig )
Tillsätt sist dragonen och färsk persilja. Rör om , och sedan är den klar att serveras.

 

0
Prenumerera
Notis om

6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
6 år sedan

Eller hur! Så klassiskt och gott. Så länge bean är hemgjord.

jennysmatblogg
Reply to  Mari
6 år sedan

Köpe-bea har vi ofta också 😉 finns ett par goda sorter

Elin
Reply to  Mari
6 år sedan

Jag gillar köpt bearnaise bättre än hemgjord, och då har jag smakat flera olika hemgjorda.

6 år sedan

Svårslaget! Har du testat murkelsås till oxfilé? Denna med lingonsylt i är super god.
http://nouw.com/gourmettjejen/grillad-oxfile-potatisterrien-murkelsas-25983759

6 år sedan

Jag är för lat för att göra egen bea 🙂 men det är helt klart godast!

6 år sedan

Hemlagad bearnaisesås slår nog det mesta i såsväg!

Nästa inlägg

Vår andra dag i huset

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x