Lussesemlor

Hej hej,
Här doftar det jul i hela huset. Åh så härligt!
Saffran kan vara den bästa smaksättning jag vet. Jag är inte så jätteförtjust i vanliga lussebullar med russin dock. Tycker ofta de blir torra & tråkiga, så när jag fick se detta receptet hos Nina var jag ju bara tvungen att prova.
Och resultatet? Världens godaste Lussesemlor.

Vill ni prova andra godingar från arkivet så har jag mina
Vaniljfyllda sockerbullar med saffran
Saffransbullar med vanilj
Saftig saffranssockerkaka
img_9173-2

Det här behöver du:
50 gram jäst (söta degar)
5 dl standardmjölk
2 kuvert med saffran
2 dl strösocker
2 1/2 dl kvarg eller creme fraiche
100 gram rumsvarmt smör
12- 13 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
350 gram mandelmassa
1/4 dl vispgrädde

Vispad grädde

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken + saffran i en kastrull, det ska bli fingervarmt.
Rör ut jästen med lite vätska i taget tills den löst sig, tillsätt då resten. Rör ner socker, kvar + rumsvarmt smör. Arbeta in mjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakhandduk i 40 minuter. baka sedan ut till lussebullar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter, pensla dem med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 8-12 minuter beroende på hur stora de är. Låt dem svalna helt innan du fyller dem
Rör ihop mandelmassa med grädde till en härlig kräm. Fyll sedan dem med mandelmassan och spritsa ut grädde.

Klara att servera.
img_9169

3

11 responses to “Lussesemlor

  1. Lina Abrahamsson skriver:

    Herregud vad gott detta ser ut!

    1. jennysmatblogg skriver:

      ❤️

  2. Eva skriver:

    Så fin tallrik! Vad är det för märke på dom?
    Så gott det ser ut!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Visst är de fina 🙂 Tyvärr jättegamla så tror inte de finns kvar på Gekås längre

  3. Annica skriver:

    Hur många grader ska ugnen vara på? Tänkte på Lusse semlor 😉

  4. Andrea skriver:

    Fantastiskt goda lussesemlor!! Jag hade lagt till en nypa salt i receptet nästa gång, så hade de blivit ännu godare!

  5. ida skriver:

    Kan ej äta grädde längre pga av min galla ej glass heller då. Någon som har något tips man skulle kunna fylla med istället som inte är så fett.

    1. Johanna skriver:

      Kokosgrädde kanske? 😃 Annars upplever jag att Milda visp är lättare att äta rent fettmässigt än vanlig vispgrädde 😊👍🏽

  6. Linda skriver:

    Men Gud så gott 😍

  7. Therese skriver:

    Hur många lussebullar uppskattar du att det blir utav detta recept? Låter fantastiskt gott!

  8. Miss Lewi skriver:

    Ser gudomligt gott ut! 🙂
    Kan det tänkas funka att fylla med en typ cream cheesecake frosting, liknande sån man har till morotskaka? Tänker att just saffranet o cream cheesen borde kunna komplettera varandra bra.. eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »