En värmande fisk- & skaldjursgryta

Ni önskade recept på denna goding som ni fick en skymt av på instagram igår. jag gör ju otroligt mycket fisksoppor nu. Sen gör jag dem alltid lite olika, denna blev med lite mer rotfrukter än jag brukar. Mer mättnade och så gott!
När jag gick och handlade igår så hittade jag ett färdigt soppkitt- med purjolök, morötter, selleri och palsternacka. Packat och klart, sådant gillas ju.  Så detta hade jag som grund till soppan, sellerin gav verkligen en god smak åt denna gryta. Prova gärna.

img_7398

Det här behöver du till 3-4 portioner:
1 stor gula lökar
10 cm purjolök
1 bit selleri
2 morötter
1 palsternacka
10 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
600 gram blandad fisk ( lax, sej, torsk )
2 1/2 dl vispgrädde
1-2 tsk sambal oelek ( beroende på hur starkt du vill ha det)
1 påse med stora oskalade räkor
1 kruka dill

Gör så här : 
Skala och skär löken smått löken, skiva även ner purjon. Skala grönsakerna och riv ner dessa på en tallrik. Skär även fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull fräs löken & grönsakerna en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt lite sambal oelek. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och nu är den klar att servera.
Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över den den goda grytan. Mums.

Servera genast med gott bröd.

img_7417

3

10 responses to “En värmande fisk- & skaldjursgryta

  1. MiaBill skriver:

    Tack Jenny, detta ska testas redan idag!

  2. annika skriver:

    Dumma frågor kanske, men jag ställer dem ändå!
    Är det rotselleri? Hur stor är en bit? Å hur mycket är en stor påse räkor?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Cirka 100 gram typ. Japp rotselleri

      1. Elin skriver:

        Skriv ut allt sådant från början istället, så slipper det bli oklarheter.

        1. jennysmatblogg skriver:

          Ett recept är en vägledning, inte något man måste följa till punkt å pricka 🙂

  3. Emelie skriver:

    Supergod! Testade denna ikväll och den värmde gott i höstrusket!

  4. Rebecca skriver:

    Kan man byta ut grädden mot något ”nyttigare” alternativ? Låter kanongott!!

  5. annika lundin skriver:

    jättegod fiskgryta, den kommer jag att bjuda på många gånger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »