Seg och knäckig äppelpaj

God kväll,

Barnen är inne på sin sista sommarlovsvecka nu. 10 ljuvliga veckor har de varit hemma innan skolan drar igång igen. Hur härligt det än är med semester så börjar vi se fram emot vardagen och alla vardagsrutinerna. Sista veckan vi är i stugan nu på ett tag. Och i år har vi massor med äpple & plommon här på öland. Förra året blev det inget, och jag tror det berodde på att träden aldrig ( eller för väldigt länge sedan)  blivit beskuret. Så i våras tog jag hjälp av en trädgårdsmästare att gå över alla träden. Detta borde jag unna mig hemma i stan också, där börjar vissa träd också börjat bära sämre med skörd. Själv är jag inte så duktig på just det, men står gärna bredvid för att lära mig. Så nästa år kanske jag också vågar mig på att beskära fruktträden.

IMG_0820

Nu kommer jag har äpple enda fram till jul, eller något 😉  Bakade en äppelpaj till lillasyster och barn som kom förbi och fikade och badade med oss. En knäckig och seg sådan, serverades med vaniljglass.

IMG_0829

Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

IMG_0842

Serveras med vaniljvisp, marsansås eller en kula vaniljglass.

Mums!
IMG_0867

3

5 responses to “Seg och knäckig äppelpaj

  1. Lotte skriver:

    Yummi, finns inget godare än knackig OCH seg paj!! Så jäkla gott alltså 🙂
    Jag började jobba idag, första dagen o på ett nytt jobb. Mina 5v har susat förbi
    http://www.lotte4.blogspot.se

    1. jennysmatblogg skriver:

      Så spännande med nytt jobb!!
      Hoppas det kändes bra första dagen och allt.
      Jag och mannen har inte varit lediga i 10 veckor, vi har turats om att jobba. Men barnen har varit lediga så länge 🙂
      Kram

  2. Dina bilder Jenny – de är farliga! Haha. Tack för alla fina recept.
    Jag har listat hur man får ett underbart bad med sin lilla – läs gärna och säg vad du tycker 🙂
    Kram <3

  3. Eva skriver:

    Mmm, sugen man blev nu:-))

  4. Matilda skriver:

    Mums så gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »