Vegetariska piroger

Godmorgon, 
Måndagsmorgon och då är vi tillbaka till vardag & rutiner. Och efter en veckas påsklov så känns det bara bra. Jag har massvis med jobb att dyka ner i denna veckan, hur-många-mail-som-helst att bevara och jobbsamtal att ringa. Men innan dess blir det frukost och sen ska jag snöra på mig skorna. Ska välja ut bra musik till hörlurarna och så ge mig ut på en powerwalk. Kanske inte världens längsta men det bästa motionen är den som blir av, eller hur.

Måndagar så äter vi vegetariskt, idag bjuder jag på dessa piroger med krämig svampstuvning.

IMG_8167 IMG_8156

Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna
sesamfrön

Fyllning:
smör
1 liten gul lök
1 ask med färska Champinjoner
100- 150 gram färskost
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
*riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden gör du fyllningen: Putsa svampen, och klyfta den i mindre bitar. Fräs den i en stekpanna med den finrivna löken – tillsammans med en klick smör. Fräs dem tills de har fått en vacker färg. Vänd ner philadelphiaost tills du fått en krämig grund. Vänd ner en skvätt soja och smaka av allt med salt & peppar.
Baka ut degen och gör runda cirklar med hjälp av en liten skål eller på fri hand. Cirka 12- 13 cm i diameter. Fyll dem med svampstuvningen + lite riven ost, pensla sidorna med uppvispat ägg och vik dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Pensla pirogerna och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Cirka 10-15 min

0
Prenumerera
Notis om

8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Viktoria
7 år sedan

Smarrigt! Tror löken saknas i ingrediensförteckningen. Ha en härlig tur!

7 år sedan

All motion är bra motion 🙂 Promenader tycker jag är det bäst för att nolla hjärnan 🙂

Nins
7 år sedan

Ser goda ut men har du något tips på vad man kan ha i istället för svamp? Något vegetariskt , inte kött, fisk eller fågel.

jennysmatblogg
Reply to  Nins
7 år sedan

Halloumiost. Supergott!

potterhead
Reply to  Nins
7 år sedan

gjorde med vegetariskt köttfärs, väldigt gott :))

Malin
7 år sedan

Hej Jenny! Jag är ny här på din blogg … konstigt att jag inte upptäckt din fantastiska blogg tidigare?!?!
Nu har jag hittat hit och nu läser jag den varje dag. 😀

Är en kräsen individ då det kommer till mat men här blir man väldigt inspirerad visuellt … och kanske vågar jag testa nåt nytt snart … 😀

Kram Malin (Lidköping)

7 år sedan

[…] Måndag Vegetariska piroger Tisdag Fiskgryta med potatis Onsdag Ugnsbakad falukorv med halloumi Torsdag Tex-Mexsoppa Fredag Gratinerad oxfile  […]

Jonas
4 år sedan

Mycket goda! Jag slängde i lite Oumph!-strimlor i fyllningen också, och gjorde lite större varianter för att få mer fyllning per pirog.

Nästa inlägg

Varma tacomackor

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x