Semmelkladdkaka


 

Igår testade jag en riktigt god kladdkaka nämligen den omtalade  semmelkladdkaka. Oj oj oj , så god och smakar verkligen som semla fast i en annan tappning då. Receptet hittade jag på ”mittkök.se” och har ni inte provat den så gör det snarast.
Farligt god.

IMG_1695

IMG_1698
Det här behöver du:
smör+ ströbröd till formen
150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Topping: 
2 dl lättvispad grädde
florsocker
75 gram mandelflagor

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen (20-22 cm) och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter.  Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker &  på med den kalla mandeln

IMG_1723

 

28
Prenumerera
Notis om

38 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mallan
8 år sedan

Mmm, den ser fantastiskt god ut! 🙂

Mina
8 år sedan

Åh herregud vad god den ser ut! Måste absolut prövas till helgen !

Måste bara berömma för väldens bästa inspirations blogg ? Kollar flera gånger om dagen och använder mig av dina recept flera gånger i veckan .

Tess
8 år sedan

Hej Jenny! Ville bara kika in och skriva ett stort TACK för all inspiration! Jag håller på att beta mig igenom din vackra och välskrivna blogg, och har sparat så många recept att jag inte vet var jag ska börja. Jättekul för mig som annars drar mig för att testa saker jag inte har rutin på i köket, att istället känna ett sug för att laga massa nytt. Kommer nog rulla fram snart, men det är det lätt värt! Stor kram till dig <3

Anna
8 år sedan

Hej! Den ser jättegod ut. Funkar det bra att göra semmelkladdkakan nån/några dagar i förväg?

al68
Reply to  Anna
8 år sedan

Hej Anna, jag bakade denna i fredags och den är lika god fortfarande så det funkar absolut att göra den några dagar i förväg, nästan godare ; )

Caroline
8 år sedan

undrar samma sak, kan man förbereda den dagen innan och bara lägga på grädde o mandelflarn samma dag?

jennysmatblogg
Reply to  Caroline
8 år sedan

Semmelkladdkakan fungerar utmärkt att göra och frysa in låååång tid i förväg 🙂

Lena
8 år sedan

Om man vill göra den i små folieformar typ mazarinformar, är det samma grader o tid i ugnen som gäller då ?

Karolina
8 år sedan

Hej. Jag har länge undrat vilken mängd mald kardemumma man ska ta istället för ex 1tsk kardemumma kärnor?
Tack för en inspirerande blogg!

Sara
Reply to  Karolina
8 år sedan

Jag bakade denna igår med 1,5 tsk mald kardemumma och jag tyckte det hade kunnat smaka mer. Så tänkte ta 2 tsk mald nästa gång (för det lär ju bli en gång till).

Den smakar ÄNNU bättre idag!

Maria
8 år sedan

Jag bakade denna igår till min sons 1-årskalas! Kombon kladdkaka & semla blev verkligen supersmarrig. Tur att det blev över en bit så jag kan njuta av den idag också. Tack för tipset!

Petra
8 år sedan

Kan man använda flytande smör? Har bara det hemma ..

jennysmatblogg
Reply to  Petra
8 år sedan

Det borde fungera lika bra 🙂

8 år sedan

Hur många bitar blir det av det här receptet ungefär?

Maria
7 år sedan

Någon som har tips på vad man kan ersätta mandelmassan med om man är allergisk? Eller kan man utesluta den?

Anette
Reply to  Maria
7 år sedan

Använd solrosfrön som du mal och gör egen massa av den – det gör dom på vår skola när det är semmeltider vet jag!

Jane
7 år sedan

Hej, ska den vara rinnig när man tar ut den ur ugnen, hur kladdig ska den vara?

jennysmatblogg
Reply to  Jane
7 år sedan

Den ska vara lite dallrig i mitten 🙂

Giggi
7 år sedan

Hejsan
Ska baka denna kaka imorgon. Får se om du hinner svara. Jag undrar kan man vispa socker och ägg med elvisp eller ska man undvika elvisp?
Ha forsatt trevlig söndag

jennysmatblogg
Reply to  Giggi
7 år sedan

Ingen elvisp 🙂 Bara röra ihop alla ingredienser.

7 år sedan

[…] toppad med grädde och mandel. I dessa semmeltider en riktig lycka i munnen. Testa! Du måste! Här hittar du […]

Polly Erickson Vraneza
7 år sedan

The semlorkladd looks wonderful and I hope I am successful in changing grams to ounces. Is the base of the cake moist or more llike cake?

SB
6 år sedan

Jag bakade denna kaka igår och det blev nog den godaste kakan jag någonsin bakat. Tog 1.5 tsk kardemumma istället för mortlade kärnor.

jennysmatblogg
Reply to  SB
6 år sedan

Vad roligt!!

Linda
6 år sedan

Nåt tips på hur jag skulle kunna göra den glutenfri? Tänkte baka till jobbet och har glutenintoleranta kollegor, så är inte van att baka glutenfritt själv.

Anna
5 år sedan

Hej!
Jag uteslöt kardemumma och tillsatte 1tsk bittermandelarom blev supergott!!

Zofia
5 år sedan

I detta fall skulle jag nog rekommendera Sempersfinmix. Och hålla mig till samma proportioner. Vanligtvis brukar jag använda mandelmjöl till kladdkaka men tror det kan bli lite maffigt i detta fall 😉

Maria
5 år sedan

Tack för ett helt fantastiskt recept. Jag gjorde denna för två veckor sedan och blev helt frälst. Min syster och mamma har också gjort semlekladdkaka, fast med två andra recept – och med sämre resultat. Ditt recept är verkligen det jag förespråkar. Jag gjorde den dagen innan, 18 minuter i ugnen och serverade den rumsvarm (då blir den ju lite mer kladdig igen än om den är kylskåpskall). Jag gjorde med 2 tsk malen kardemumma.

Jättegott 🙂

eva holm
3 år sedan

ljuvligt god.bästa receptet

Ann-Katrin Mårtensson
3 år sedan

Oj så god den se ut att vara. Måste testa vid tillfälle 😊🍰

Marie
3 år sedan

Tack för bästa semmelkladdkakereceptet! Har bakat denna flera år i rad nu. Gjort den både med vanligt mjöl och glutenfritt mjöl. Tips från mig efter lite exprimenterande är att det är gott att låta smöret smälta och bli lite brynt och doftar nötaktigt. Använd flingsalt istället för vanligt salt och den blir lika god med 2 dl socker istället för 2 1/2 dl. Låt den inte vara för länge i ugnen, den står till sig i kylskåpet. Den bakas med fördel dagen innan. Låt stå framme så att den blir rumsvarm och fixa grädden och mandelflarnen precis innan den ska serveras. Tack för mig och trevlig helg!

Molly
Reply to  Marie
1 år sedan

Vill verkligen testa men måste göra den glutenfri! Hur mycket glutenfritt mjöl har du använt för den ska bli bra/vilket mjöl? 😀

Helena
3 år sedan

Gjorde den i dag och det blev fullträff! Åkte runt bland släkten och delade ut nu när man inte kan fika tillsammans – mycket uppskattat.

Gun Grandell
2 år sedan

Den verkar lätt att göra och verkar väldigt god. Jag ska snart börja baka

Albertina
2 år sedan

Den är sååå god! Tom godare än semlor 🙂

Eva
2 månader sedan

Mums !!! 🥳

Elisabeth Nordlund
1 månad sedan

Fantastiskt god och otroligt lätt att baka. Mycket saftig också.

ulrika
1 månad sedan

Supergod!!!!!

Nästa inlägg

Smörstekt lax med skagenröra

38
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x