Saltlakritsfudge

Gillar ni också saltlakrits? Då ska ni baka dessa godingar till jul.

IMG_1464IMG_1428

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg

Garnering: Lakritsströssel

Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner choken under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd ugnsform.
Strössla över lakritsströssel och ställ kallt tills den kylts ner, gärna över natten
Skär sedan lagom stora bitar och servera.

Förvaras svalt.

2

37 responses to “Saltlakritsfudge

  1. Caroline skriver:

    Hej!
    Tack för att du delar smarriga recept, den här saltlakritsfudgen kommer garanterat kokas ihop under helgen!
    Nu en fråga: jag har blivit beroende av en mjölkchokladpralin med kolatryffelfyllning. Värre och mer skadliga saker kan man ju vara beroende av, men dels är dessa praliner sjukt dyra att lassa i sig dussintals av och dels vill jag gärna testa att göra egna. Det är fyllningen som är problemet. Fyllningen ska vara krämig och len, samtidigt som den är fast och ”kort”. Alltså ingen klassisk kola där konsistensen gör att tänderna fastnar, utan mer som … fast kolasås. Hoppas du förstår vad jag menar och kanske har ett litet recept i bakfickan? Har googlat upp och ner i dagar men hittar inget som känns rimligt, jag vill alltså inte koka seghård julkola! (Eller jo, det vill jag också. Men den här fyllningen är en helt annan grej..! 😉 )

    1. linda skriver:

      Caroline: Blev jättesugen på mjölkchokladpralin med kolatryffelfyllning när du skrev om dem. Hittar de dock inte. Heter dom så eller har de annat namn? MVH/ Linda

  2. Pia skriver:

    Hej,
    Tack för smarrigt recept! Men varför får man inte längre med bild när man väljer att skriva ut receptet? 🙁 Jag sparar ner recept i pdf-format till min OneDrive och använder sedan min iPad när jag att visa receptet på istället för att ha dem på papper. Men vill då ha bilderna med i pdf:en! 🙁

  3. Pia skriver:

    Hej återigen…
    Tack för smarrigt recept! Men varför kan man inte längre skriva ut recept MED bild? Eller åtminstone själv välja om man vill ha bild med eller inte?

    1. Pia skriver:

      Trodde min första kommentar försvann, för den var bara borta, men ser nu att den är kvar så blev dubbelt. :/

  4. Sandra skriver:

    Hej!
    Hur stor plåt använder du till det här receptet?

    1. Viktoria skriver:

      Hej, jag har använt ca. 24×30 cm form och det har blivit lagom

  5. Helen skriver:

    Hej, som vanligt levererar du bra recept! Men… vi som inte gillar saltlakrits utan istället sötlaktrits 🙂 några tips på sötlaktrits?

  6. Ingrid skriver:

    Mums så göttit det ser ut. En fråga,du har inte recept på samma kola fast med sötlakrits? Min mamma ääälskar sötlakrits och jag tänkte göra o ge i julklapp☺

  7. Camilla skriver:

    Denna låter heeeeeeelt fantastisk och kommer tillagas här hemma!
    Funkar det att frysa dessa?
    Tack för underbara recept och härlig inspiration! <3

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det är den 😀
      Jodå, funkar fint att frysa.
      Kram

  8. Sofia skriver:

    Låter väldigt gott ? Hur stor form/plåt använder du ungefär?! /Sofia

  9. Gunilla skriver:

    Tror du det funkar att ta kung markattas lakritspulver istället? Hur mycket skulle vara lagom isåfall?

  10. Zandra skriver:

    Hej vad gör jag för fel när man smet aldrig riktigt stelnar utan är kladdig och lös går inte skära ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det viktigaste när man kokar fudge är att den kokar till 120 grader.

  11. anna skriver:

    Hej! Kan man koka om den om den blivit för lös eller är det bara att börja om?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag hade kokat ny.
      Lycka till

  12. Gunilla Nilsson skriver:

    Hej. Blir lakritsfudgen mer åt det bruna hållet utan karamellfärg. Visste inte att det finns svart sådan, köper man den i vanlig affär?

    1. Hanna skriver:

      Jag köpte svart karamellfärg på maxi 🙂

  13. Hanna skriver:

    Hej Jenny 🙂
    Jag tänkte göra denna fudgen ikväll, men blev lite nyfiken på hur stor form du använt?
    Mvh Hanna

  14. Malin skriver:

    Hej!
    Om man har lakritspulver istället för turkisk peppar hur mycket ska man ta då?

    Mycket bra blogg, älskar den!!
    Malin

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vad roligt att höra 🙂
      Docka har jag aldrig bakat med lakritspulver. Så jag vet tyvärr inte.

    2. Jannike skriver:

      0,5dl lakrits pulver har man till lakrits kola så det funkar säkert i detta receptet också

  15. malin skriver:

    hej!
    receptet ser bra ut och bilden helt fantastisk!
    men min blev ju ALDRIG svart, vilken färg använder du? Jag använde en heeel del gelefärg-svart och den blev bara grå. Så hade jag för stor form så bitarna var tunna. Men god smak, men måste göra dubbelt recept till min form! Nå, hur får du till den svarat färgen?? Tacksam för svar!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag hade svart karamellfärg 🙂 Kolla på din Ica

  16. Lotta skriver:

    Hej!
    Receptet låter helt ljuvligt! Jag tänkte pröva dessa ikväll. Jag undrar om man måste ha termometer till denna eller funkar kulprovet även här?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det är lättast med termometer, men funkar absolut med kulprovet 🙂

  17. Ulrika skriver:

    Oh vad gott det blev! Min blev becksvart med karamellfärg. Använde mortlad lakrisal o då smakar det jättejättelakrits!

  18. Eva-Lena skriver:

    Grymt goda! Bäst på gottebordet på julafton enligt många! Det enda svåra var att få dem lagom i konsistensen utan termometer. Ska nog koka dem lite mer nästa gång, men frysen fixar det mesta!?

  19. Ida skriver:

    Hej. Tack för alla goda recept. När jag gjorde denna så blev det en hård kola typ knäck. Jättegod smak med hade velat ha den lite mer fudge aktig. Den kokade upp till 120 grader. Vet inte riktigt vad som gick fel.

  20. Viktoria skriver:

    Hej. Går det att byta ut vispgrädde mot något med en lägre fetthalt (eller till och med crème fraiche) för någon som har problem med kolesterolet?

  21. Kerstin skriver:

    Bästa godiset jag någonsin lagat. Härlig smak och konsistensen blev perfekt. TACK. !

  22. Jenny-My skriver:

    Aaaah, såå goda!! Snudd på beroendeframkallande. Kan nästan slänga resten av julgodiset ;).

  23. Patricia skriver:

    Hej,
    Har sprungit på olika storlekar på turkisk peppar påsar, vilken använder du till receptet?
    Tack på förhand!

  24. Peter Söderberg skriver:

    Jag gjorde denna fudge strax före Jul och min släkt blev som GALNA över denna 😛 dem älskade den och frågade först var jag köpt den 😀 ja som dem blev förvånade över att jag bakat ihop den själv. Jag hade i någon tsk lakrits granulat från kalabrien oxå ( finns å köpa på lakritsbutiker på webben).

    Bästa fudgen jag någonsin ätit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »