Fläskfilegratäng

 

Godkväll i stugorna,

Det var inte meningen att det skulle bli så här tyst på bloggen idag. Men det är lite svårt att jobba hemifrån just nu då vi har femtioelva hantverkare som springer här. Haha… Nu är de inte riktigt så många utan snarare två. Men eftersom de arbetar i köket så är det lite smått omöjligt för mig att vistas där. Fast det känns surt att inte kunna jobba som jag brukar så känns det härligt att det renoveringen äntligen är på gång.  Vi hade tänkt att göra detta redan förra året, men då fanns ingen tid. Så nu är de på gång och murar braskaminen i köket som sedan ska putsas. Även våran gamla kakelugn i vardagsrummet ska bort, då den inte går att elda i och där ska också muras upp en ny som senare ska putsas. Ska visa er före- och efterbilder sen, det är väl alltid roligt att se.

Nu över till ett middagstips till helgen:

IMG_0619

 Det här behöver du till en mindre form ( 20 * 30 ): 
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar

1/2 finhackad lök
1 putsad fläskfile
2  dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soja
1 msk med rödvinbärsgele
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka runt en form och gratinera i mitten av ugnen. Under tiden hetta upp en stekpanna med smör, fräs löken mjuk. Strimla fläskfilen smått och fräs den så att den får fin färg. Vänd ner grädde, crème fraîche, soja, fond  och låt sjuda upp. Smaka av med gelé salt & peppar.
När potatisen fått vacker färg tar du ut den och lägger fläskfilen + sås i mitten.
Toppa med lingon och lite färska örter.

Klart att serveras

1
Prenumerera
Notis om

6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Pernilla
8 år sedan

Hej och tack för en underbar blogg, är nybliven läsare och snålvattnet rinner :)).
Är dina recept för 4 personer?
Ha en fin kväll, Pernilla

jennysmatblogg
Reply to  Pernilla
8 år sedan

Jag skulle säga 3 pers. Då jag hade en liten form.

Mona
8 år sedan

Gjorde denna maträtt i helgen och det blev tummen upp från samtliga (man, döttrar och svärson). Så himla god. Kommer inte dröja innan jag gör om den igen 🙂
Tack för alla fina recept du lägger ut här.

Lily
8 år sedan

Kan man ha nåt annat istället för fläsk?

jennysmatblogg
Reply to  Lily
8 år sedan

Kyckling tror jag blir lika gott 🙂

7 år sedan

Lät gott. Måste ju testas. Få man har frysen full mef fläskfile 🙂

Tack för en teevlig blogg 🙂

Nästa inlägg

Kycklinggryta med paprika & curry

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x