Kotletter i ugn

….. med galet god sås, åt vi igår. Receptet fick jag av en gullig bloggläsare för lite sedan & vill tipsa vidare till er. Och vad roligt det var att läsa hur ni tänker kring mat- & bakinläggen på sajten. Jag tänkte såklart inte utesluta något, men kommer sikta på att utöka med ännu mera middagstips. Som sagt, kul att veta hur ni tänker.

Och så börjar vi dagen med ett middagstips:

IMG_5836
Jag ändrade lite i receptet. Hade vi bara lagat den till vuxna hade vi tagit 2 tsk sambal oelek som receptet sa, men nu minskade vi till 1 tsk. Och detta blev så gott, ni måste pröva

För 5-6 portioner:
5- 6 benfria kotletter
smör
salt & peppar + lite grillkrydda

Såsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk kinesisk soja

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader, hetta upp en stekpanna och bryn kotletterna så att de får vacker färg.
Krydda med lite salt, peppar & grillkrydda.

IMG_5794

Lägg kotletterna i en ugnssäker form och värm upp alla ingredienser till såsen i en kastrull.

IMG_5801
Låt sjuda upp några minuter och häll sedan över den goda såsen över kotletterna

Ställ in i ugnen i cirka 20- 30 minuter, eller tills kotletterna är klara.IMG_5813

Servera med kokt potatis och lingon, så gott.
Tror även såsen kan vara lika god att ha till kyckling

Smaklig måltidIMG_5839

20
Prenumerera
Notis om

36 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helena
8 år sedan

Fungerar lika bra med fläskfilé och kyckling (både fryst och tinad). Man behöver dock inte försteka men däremot förlänga tiden i ugnen. Supersmidigt! 🙂

Maria
8 år sedan

Måste bara tipsa såhär i svamptider om att lite stekta kantareller är jättegott i denna såsen!

Malin
8 år sedan

Jag brukar köra en variant med kyckling och då använda curry, höfta i nån msk. Och då gör jag dem från fryst och använder typ 5 dl grädde och Creamfraise till ca 1,5kg kycklingfile 🙂

Karolina
8 år sedan

Hej! Går det att ha buljong/fond istället när man inte tål soja?

jennysmatblogg
Reply to  Karolina
8 år sedan

Säkert 🙂 2 msk fond hade jag haft i.

Åsa
8 år sedan

Går det att använda 5 dl creme fraiche och ingen vispgrädde? Eller vad gör grädden för såsen?

jennysmatblogg
Reply to  Åsa
8 år sedan

Den ger såsen lite mer gräddig smak, crème fraichen är något syrlig. Men det går att göra sås bara på crème fracihe också 🙂

Caroline
8 år sedan

Blir mycket bättre utan att försteka, ca 1.5h i ugnen bara!

Ulrika
8 år sedan

Hej! Jag letar efter recept på en tårta till ett ettårs kalas. Har du något bra tips? Gärna lättlagad:)

jennysmatblogg
Reply to  Ulrika
8 år sedan

Kanske denna 🙂

8 år sedan

Perfekt! Detta måste lagas till helgen 😀

Lina
8 år sedan

Halloj.
Brukar göra en annan variant av denna.
8 kotletter (jag använder karré)
2dl grädde
2dl créme fraiche
1dl soya
1 vitlöksklyfta
1tsk sambal oelek

175 grader i 1h.
Inget förarbete mer än att röra ihop såsen. 🙂

8 år sedan

Detta är min absoluta favoriträtt och brukar göra den väldigt ofta! Brukar dock ha champinjoner i, plus att jag byter ut kinesisk soja mot japansk. Kan även rekommendera denna sås med fläskfilé, SÅ gott! 🙂

camilla
8 år sedan

Ett av mina favvorecept och resten av familjen ?. Såsen är så god. Kan äta den med sked. På nätet heter rätten Mallas fläskkotletter.

8 år sedan

Kött, potatis, sås och gelé, är såå himla underskattat idag. Finns egentligen inget som slår det om såsen är riktigt god 🙂

Kram Anette

Johanna
8 år sedan

Ser väldigt likt ut det som bakverkochfikastunder la ut här om dagen men med kyckling istället 🙂 Precis vad jag hade tänkt laga till middag idag ^^

jennysmatblogg
Reply to  Johanna
8 år sedan

Tydligen ett poppis recept 🙂
Jag har fått det av en bloggläsare. Och det verkar ha funnit på nätet i många år.

Kram

Hanna
8 år sedan

Eftersom jag inte äter kött använde jag quornfilé istället och det funkade alldeles utmärkt. Såsen var så god att jag hade kunnat äta den med sugrör. Helt klart en ny favorit 🙂

8 år sedan

Ha ha! Läste ” klotter ” i ugn…

// Anna

Jenny S
8 år sedan

Hej ! Tänkte ge mig på ditt recept med kotlett i ugn men jag har kotletter med ben, gör det någon skillnad i stektiden då? Eller något annat jag ska tänka på?
//Jenny

jennysmatblogg
Reply to  Jenny S
8 år sedan

Det beror på hur tjocka de är. Provskär så ser du om de är färdiga 🙂

Märthis
8 år sedan

Det här har jag gjort med både kyckling å benfri kotlett i många år men däremot har jag aldrig förstekt köttet, lika gott ändå å lite mindre disk 😉

Catarina
8 år sedan

Jag saltar o pepprar lite på kotletter. Lägger dom i långpanna brevid varandra. Blandar lika delar creme frech o vispgrädde lite soja o smaksättning om man vill. Häll såsen på kotletterna o stek i ugn 150 gr. 1 timme och 30 min. Sköter sig själv och gott.
Ibland lägger jag på riven ost ibland kantareller mm.

Sandra
8 år sedan

Måste kotletterna vara benfria eller är det okej att man har ben med?
Ska prova göra detta recept ikväll, det låter supergott! 🙂

Lena
8 år sedan

Men såååå gott! Lyxig husmanskost. Såsen är gudomlig, kommer använda den till fler rätter!

Anna
7 år sedan

Jag brukar täcka botten på ugnsformen med wästerbottensost. Sen kotletter och sås ovanpå. Supersmarrigt?

veronika
6 år sedan

Det är super gott. Men, varför blir kotletterna så torra ?? Jag kollar alltid innertempen och tar ut dem då innertempen säger ca 65 grader. Vad gör jag för fel ? Har även temp 175 i ugn. 20-25 min.
Har även provat utan att försteka dem och dem blir torra. Men då har jag dem längre typ 1 h.

Håkan Persson
5 år sedan

Underbart recept. Tror att jag är den förste man som skriver här. Men min familj tycker denna rätt är delikat med kyckling, kotlett, ( benfri eller med ben) fläskfilé. Tack Jenny. 💐

Lina
4 år sedan

Super gott recept 🙂 Funkar det att blanda i ketjap manis i såsen istället för soya? Vet du hur mycket i så fall? Tack för en super bra blogg 🙂 🙏🏻

jennysmatblogg
Reply to  Lina
4 år sedan

Det funkar säkert 🙂 men jag har aldrig provat.

4 år sedan

Super goda kotletter och grymt gos sås Taclk Jenny

Sofia
3 år sedan

Tips på kött man kan ha som inte är griskött?:) och inte kyckling

Anette Molarin
1 år sedan

Ställde ugnen på varmluft 150 och ställde in allt utan att bryna kotletterna. Lät dem stå inne 1 tim 15 min. Möra och goda.

Sigun
1 år sedan

Har nu gjort rätten. Såsen var riktigt god. En riktig höjdare som kommer att användas i fortsättningen
Kotletterna jag hade var av riktigt god kvalitet, men tyvärr blev de torra och tråkiga. 20 minuter i ugnen är för lång tid om man bryner de först.
Benfria kotletter behöver efter bryning absolut inte mer än 15 minuter i ugnen.
Tror att karré hade blivit saftigare med sitt fett.

Linda
1 år sedan

Med champinjoner och lite körvel så blir det Wow 😍👌

Anki
1 år sedan

Ni som använder fläskfilé – försteker ni den?

Nästa inlägg

Efterrätter vs middagstips ?

36
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x