Blåbärsmuffins med crunch

Jag bakade urgoda blåbärsmuffins förra veckan, muffins är inget jag bakar ofta men detta receptet hade jag gått & klurat lite på. En vaniljfylld muffins med smak av blåbär & toppad med crunch, resultatet blev väldigt smarrigt.

Jag bakade inte så många, så önskar man går det bra att dubbla receptet
IMG_3019
Jag använde mig av ett muffinsjärn, men det går lika bra med stadiga muffinsformar också.

Till cirka 8 stycken blåbärsmuffins behöver du:
50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Vaniljfyllning: 1 dl mjölk + 6- 8 msk marsanpulver
( den marsansåsen du köper som inte behöver kokas )

Topping: 3 dl blåbär

Crunchet: 
30 gram smör
1/2 dl havregryn
1/4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Börja med att nypa ihop crunchet, och ställ kallt. Rör sedan ihop marsanpulver med mjölk till en krämig konsistens. Cirka 6-8 msk pulver beroende på sort. Pröva dig fram, och börja med lite i taget.
Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp.
Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna ungefär 3/4 med smeten.  Fyll upp en sprits med vaniljkrämen och spritsa ner en msk eller två av den goda vaniljkrämen ner i smeten.

IMG_3000

Strö över blåbär och toppa med så mycket crunch som du bara får plats med.
Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 18- 20 minuter

IMG_3007
Eller tills muffinsen fått en fin färg.
Låt svalna något innan du lyfter ur dem och serverar.

Lovar att dessa kommer göra succé på fikabordet, och extra roligt att baka & bjuda på om man plockat sina egna blåbär.

Smaklig fika
IMG_3063

1

40 responses to “Blåbärsmuffins med crunch

  1. Cassandra skriver:

    Ska vaniljkrämen spritsas så att den hamnar i mitten av smeten, eller ska man bara låta den vila på smeten och sedan smälter den ner till mitten efter bakningen?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Spritsa ner den i smeten 🙂

  2. Anette skriver:

    Heej!
    Min son är allergisk mot ägg, har du nå bra tips på va man kan ta istället elr kan jag bara hoppa ägget??

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag vet tyvärr inte, men tror att det skulle kunna funka utan ägget 🙂

      1. Malin skriver:

        Annars finns det NO EGG pulver man kan ta som ersätter ägg

  3. Olivia skriver:

    Hej! måste man ha marsanpulvret man inte behöver koka eller kan man använda den man kokar också?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det går säkert bra. Koka den krämig / trögflytande.

  4. Hanna skriver:

    Jag hittade ingen marsansås i vår lilla butik på landet. Kan det kanske funka med vaniljvisp eller är det för rinnigt och tål inte värme?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det blir nog tyvärr alldeles för rinnigt :/

  5. Anne skriver:

    Kan ju inte blir annat än gott! Måste baka!

  6. Anette skriver:

    Skulle va tacksam för ett svar ?!

  7. Anna skriver:

    Hej! Ser supergoda ut! Går de att frysa eller måste de serveras direkt?

  8. Barbro skriver:

    Måste bara testas nån dag för vaniljsås har jag aldrig testat så där i muffins.
    Ha en bra dag och tack för alla goda recept somdu delar med dej av.

  9. vicky skriver:

    Gjorde dessa. Men dom sjönk ihop när jag tog ut dem. Men jättegoda. ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ojdå… Kan det vara så att du öppnat ugnen under gräddningstiden?

      1. vicky skriver:

        Nej de gjorde jag inte. Kan jag ha haft för mycke vaniljkräm?

  10. Henrietta skriver:

    Gjorde dessa igår och använde bara vanliga muffinsformar. Smeten rann ut på plåten☺️ Rekommenderar att använda muffinsplåt! Annars supergoda?

  11. annika skriver:

    Undrar också hur de blir att frysa?

  12. Maria skriver:

    Supergoda!!! Hur förvarar du dem? Går det att frysa in dem?

  13. Lydia skriver:

    Med Ekströms marsanpulver blir det alldeles för tjockt med 6 msk till 1 dl, fick spä massor för att det ens skulle gå att röra. Men nu står de i ugnen och lockar! Dock med hallon på istället för blåbär. Tack för ett fantastiskt recept!

  14. Ellla skriver:

    Hej Jenny:)
    Tack för en helt fantastisk blogg!! Tittar in här ofta och har hittat många favoritrecept:) Älskar ditt receptet på dumlecookies:)
    Har du tips på någon bra spritspåse? Tycker det är svårt att hitta några bra:(
    Ha det bra:)
    Kram Ella

  15. Maria skriver:

    Går de att frysa?

  16. Elin skriver:

    Dom vart supergoda! Poppis hos alla!?

  17. Anna skriver:

    Har precis tagit ut mina muffins ur ugnen och lyft ut dom ur muffinplåten(dom svalnade såklart först). Nu till problemet- det var massa smält smör kvar i plåten. Jag tänker att det kanske kommer från crunchet?! Har någon annan samma problem?

  18. Tina skriver:

    Jag hade i 1 1/2 tsk kardemumma i smeten och hallon på istället, kan superrekommenderas!

  19. Kaisa skriver:

    Vet inte om jag är blind… men hur många grader på ugnen ska det vara? 🙂
    Ser super goda ut!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det står 🙂
      200 grader.

  20. Frida skriver:

    Hej! Ser jättemumsigt ut. Funkar det att frysa dessa?

  21. Fia skriver:

    Hej!
    Jag har bakat dessa en gång och dom blev supergoda. Dock blev crunchet inte så krispigt efter en natt i kylskåp. Är det någon som vet om sådana här muffins kan förvaras i rumstemperatur över en natt? Eller är det någon del av muffinsen som kan hinna bli dålig då, t.ex vaniljkrämen?

  22. Patricia skriver:

    Jag undrar detsamma som flera här ovan, går de att förvara i rumstemperatur med tanke på vaniljkrämen?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag hade mina i kylen.

  23. Pelle skriver:

    Jag spritsade vaniljkrämen för ”djupt” så den la sig i botten. I och med att man lägger på bär och crunch som blir lite av ett lock tror jag att jag skall lägga krämen strax under ytan på muffinskrämen.

  24. Emmilie skriver:

    Hej!

    Jag tänkte baka dessa till min sons ettårskalas, men jag undrar om de går att frysa? och hur många dygn håller de sig i kylen?

    Med vänliga hälsningar

    1. jennysmatblogg skriver:

      De går bra att frysa 🙂

  25. Jennifer skriver:

    Hej.
    Jag bakade dessa ikväll, suuuper goda!
    Men till min fråga, mina blev som en vulkan, vaniljkrämen bubbla upp under gräddning och sjönk sedan när dom svalnat, så det blev en krater. Vad gjorde jag för fel? Goda va dom i alla fall =)

  26. Therese skriver:

    Hej.
    Jag undrar hur många det blev på denna satsen?
    Verkar riktigt goda så jag tänkte testa😊

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det står i receptet 🙂
      Cirka 8.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »