Citronkaka


Hej från Öland.
Tack å lov så klarade vi andra oss undan magsjukan( peppar peppar ) , och igår vågade sig även syster med familj hit på middag. Potatisgratäng med fläskfilegryta serverades, receptet finns sedan tidigare på bloggen så inget nytt recept denna gången 🙂 Här skiner inte solen över öland idag  men något som skiner gult är dessa fina citronrutor- något att er att baka nu om ni har påsklov den kommande veckan.

img_6350 (1)

 

Det här behöver du till en form  cirka 20 * 20
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
125 gram smör

Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 2 citroner
1 1/4 dl citronsaft ( cirka 2 citroner)
Florsocker till garnering

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser till degen och platta ut i en form ( cirka 20*20 ) som är klädd med bakpapper. Förgrädda degen i cirka 10 minuter, eller tils den fått lite färg.

Gör under tiden fyllningen : rör ihop ägg & socker. Vispa ner mjöl och vaniljsocker med en handvisp, och vispa även ner citronskal & citronsaft. Vispa till en jämn smet, ta ut den förgräddadepajen och häll över fyllningen över pajskalet. Ställ tillbaka i mitten på ugnen och grädda i cirka 12 minuter eller tills kakan har stannat helt, men fortfarande är lite kladdig.

Låt svalna något innan du skär bitar, pudra över med florsocker.

Klar att servera.

2

22 responses to “Citronkaka

  1. Mia skriver:

    Gotti!! : )

  2. Kaatariina skriver:

    Ser himla god ut. Ska bakas snart!

  3. Elins bakficka skriver:

    Haha jag gjorde såna här för en vecka sen. Ligger i ”utkast” på bloggen.
    Great minds think a like 😉

  4. Cilla skriver:

    Har du en form i den storleken eller du gör av folie eller liknande?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Har en form i den storleken 🙂

  5. Gittan skriver:

    Tack nästa helgs dessert klar.
    Bakade din citronkladdkaka i påsk.
    Blir en klar favorit omnomnom.

  6. Mårtensson kök skriver:

    Vi är ju inga kakmonster, men dessa citronrutorna är något av det godaste vi vet! Perfekt till påsken också ju:)
    Kramar

  7. Teres skriver:

    Hej!! Denna måste provas:) Går den bra att frysa? Med vänlig hälsning, teres

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den funkar bra att frysa 🙂

      1. tanja skriver:

        Blir det stor skillnad om man fryser dem? Är det så att dem ”funkar” att frysa men är 7 resor bättre nybakta?

  8. Sanna skriver:

    Ta inte större form än det som anges, det gjorde jag god men ack så tunn

  9. Teres skriver:

    Hej! Provade idag att baka kakan. Tyckte smaken blev god men det blev gummi, stabbig i konsistensen. Fungerar på om ja vispade fyllningen för hårt eller om ja körde den för länge i ugnen? Vet du vad problemet kan vara? Tack på för hand Med vänlig hälsning, teres

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag gissar att du haft den inne i ugnen för länge.
      Bättre lycka nästa gång 🙂

  10. Lina skriver:

    Ljuvliga!! Perfekt syrlig smak och krämigt ovanlager. Rekommenderas verkligen.

  11. Teres skriver:

    Okej tack:) Ja ska prova i morgon igen

  12. Irma skriver:

    I absolutely adore your blog and receipes!
    It’s just, that i’m spending a lot of time in translating them 😀 would it be possible, to also put them in english online?

    That would be soooo great!

    A lot of greets from austria <3

  13. Ida skriver:

    Hej!
    Går det bra att baka citronkakan med glutenfritt mjöl? Sen undrar jag om det går bra att baka choklad och kola brownien med glutenfritt mjöl också?
    Tack för en fantastisk blogg som verkligen inspirerar!!
    Med vänlig hälsning, Ida

  14. Sandra skriver:

    Hej! Hur mycket tror du att jag behöver för en hel långpanna?

  15. Jennie Lenita skriver:

    Ah dessa är så goda, jag har samma recept i min receptbok som jag köpte för några år sedan. Sååå goda, smälter i munnen 🙂

  16. Karolina skriver:

    Jag har då svårt att ”kläformen med bakplåtspapper”. Brukar trycka ner hela arket och försöka få det oknöligt i hörnen men oftas blir det fula kanter. Har du något tips?!
    Tack för en inspirerande blogg:-)

    1. Babban Berggren skriver:

      Vät bakplåtspapperet, krama ur det och forma det sedan. Funkar utmärkt för mig.

  17. Susanna Lundqvist skriver:

    Hej
    Jag söker ett recept där det var en kaka med citron i glasyren. Vart hittar jag det

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »