Saffranskladdkaka

Välkommen fredag och helg,

Vad har ni för planer, blir ni lediga, eller har ni som jag en helg med massor utav jobb framför er?  Fredagar gillas hur som hur, och det känns riktigt gott att klockan inte ringer innan sju imorgon trots allt.  Ja ja, vi startar upp med denna fredag och kladdkakans dag med en härligt saffransdoftande gul kladdkaka- makalöst god. Denna bakar jag som jag brukar baka mina vita kladdkakor, men jag tillade en påse med saffran i. Lite juligare och lite kuligare.

Låt den svalna något om ni vill ha den krämig, serveras med en klick vispad grädde.

saffra (1)

Mortla saffranet med lite strösocker innan du rör ner för att få ut mer smak och färg.

Det här behöver du tillen form på 22cm:
Vit kladdkaka
100 gram Smör
200 gram vit blockchoklad
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
3 ägg
3 msk sirap
1 påse med saffran + lite strösocker
Ströbröd och smör till formen

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, Blanda de torra ingredienserna, medan du smälter blockchokladen i en annan skål över ett vattenbad, rör i smöret som du också smält bland chokladen och sedan även äggen och sirap.Denna blandningen rör du sedan ner bland de torra ingredienserna. Häll upp smeten i formen och .Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Kladdkakan ska stå kallt 1 timme innan servering, vill man kan man pudra över lite florsocker,

Servera med grädde ellere gräddglass.

2

47 responses to “Saffranskladdkaka

  1. Camilla Skagwall skriver:

    Vilken underbar blogg du har!! Helt i min smak, magiskt god och vacker och rolig!Tack för att jag får titta in varje dag och bli glad och sugen på att fixa i köket! Jag bloggar också sedan flera år och älskar matlagning och bakning! Kram från Camilla I Växjö

  2. Tina skriver:

    God den ser ut att vara! Vilken sorts vit choklad använder du? Något märke som är bättre än ett annat?
    Trevlig helg!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Marabous 🙂

  3. Frida skriver:

    Tack för en härlig och inspirerande blogg! Din Pad Thai är Amazing!! 🙂
    Tänkte kolla bara, är det ”vanlig” ugn eller varmluftsugn på gradantalet på kladdkakan??
    Ha en trevlig helg! 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Japp, vanlig ugn 🙂

  4. AnnaZtyle skriver:

    Åhh! Älskar vit choklad och saffran! Tänkte göra en kladdkaka med vit choklad och lime idag men ändrade planer, det får bli din variant istället!

  5. L skriver:

    Jag jobbar och sedan ska jag hem och fredagsmysa. Jag, sambon och tvillingarna i magen 🙂 Det blir hemmagjord pizza till middag och sedan står det en smarrig kladdkaka i kylen och väntar. Gjorde efter ditt recept med karamelliserad mjölk i och rice crispies på toppen.

  6. Ida skriver:

    Har en liten fråga angående när du lagar mat och bakar. Tänker du mycket på ekologiska varor och närproducerat? Köper i stort sett det mesta eko själv så alltid kul att höra andras tänk

  7. Ulla Johansson skriver:

    Smarrig den ser ut, här blev det kladdkaka med center i;)…är ledig hela helgen skönt. Trevlig helg till dej…

  8. Lina skriver:

    Hej Jenny! Älskar alla dina rätter och bakverken, just nu är kladdkakan med rice crisps och kondenserad mjölk i ugnen. På bloggen får man se så mycket härlig mat, skulle du inte kunna visa även ditt kök någon gång, skulle vara roligt att se även var den lagas!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Hej Lina, det finns bilder under kategorin hemma hos oss 🙂

  9. Elin skriver:

    Åh vad härlig denna verkar, har du något tips för att göra den äggfri?

  10. Linda skriver:

    Förslag till Elin på äggfri kladdkaka.
    Jag använder det här receptet till äggfri sockerkaka har dock aldrig gjort äggfri kladdkaka:
    Blanda 1 1/2 dl vatten med 1 1/2 tsk fiberhusk och låt det få ett snabbt uppkok tillsätt smältsmör vispa med elvisp i 3-4 min. Rör ner i smeten.
    Lycka till! Med vänlig hälsning, Linda

    Tagit i från ”Gott utan gluten,soja,laktos,vete, mjölk och ägg. ” av Gunilla Lindeberg och Annika Wesslen

  11. Pia skriver:

    Gjorde kladdkaka med nutella idag och hade med den till jobbet. Den blev precis lagom kladdig. Tog slut efter första rasten.

  12. Ida skriver:

    Har en jättebra äggfri kladdkaka
    150 gr smält smör
    3 dl vetemjöl
    3,5 dl socker
    2 msk ljus sirap
    1 dl kakao
    1,25 dl mjölk
    Blanda alla torra ingredienser
    Vänd sedan ner smör mjölk och sirap.
    175 grader i ca 25 min. Gör den även med glutenfritt mjöl.

  13. anette skriver:

    Mums så gott…..Kram Anette

  14. Bakbokmat skriver:

    Åh vad gott det låter! Saffran är en av mina absoluta favoritkryddor. I år blev det en kladdkaka med moccaglasyr för att fira kladdkakans dag hemma hos oss.

  15. Fanny skriver:

    Bakade precis denna härliga kladdkaka till farsdag! Riktigt uppskattad bland alla åldrar, perfekt med vispad grädde till! Ska definitivt göra om den närmare jul 🙂

  16. Frida skriver:

    Har precis ställt in kakan i ugnen. Ska fira min far dagen efter farsdag. Smetan var farligt god. Tack för en bra blogg.

  17. Anna skriver:

    Saffrans kladdkaka är så gott och med lingongrädde blir det än bättre!

  18. Anne skriver:

    Supergod med gräddglass.

  19. Mikael skriver:

    Är det Marabous vanliga vita choklad eller det är Marabous bakchoklad? Vad gör sirapen för nåt?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Vanlig vit choklad 🙂
      sirapen gör den lite extra seg

  20. Mikael skriver:

    Okej 🙂 den vita vanliga Marabou finns bara i 185 gram tydligen,och med vaniljsmak,är det den?

  21. Mikael skriver:

    Hur länge klarar den i kylen innan den blir dålig?

  22. linette skriver:

    Antar att saffranen ska mortlas lite med sockret eftersom det står socker+saffran?
    🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja det stämmer

  23. linette skriver:

    Tack! Nu är den bakad och få vila i kylen tills imorgon då familjen kommer på fika 😀

  24. Jillsan skriver:

    Fantastiskt god. Serverade med hjortonsylt tillsammans med den lättvispade grädden. Gjorde succe 🙂
    Tack för ett kanonrecept!

  25. Anna skriver:

    Denna måste provas!
    Hur många gram saffran är det i påsen?
    Har 0,2 g påsar hemma men tippar på att det ska vara 0,5 g?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det ska vara 0,5 per påse 🙂 Visste inte att det fanns andra mått.

  26. Anna skriver:

    Tack! Maken hade köpt via en skolklass/förening som sålde:)

  27. Felicia skriver:

    Åh vad gott!! Hur länge gräddar du den? Känns som att 15-20 är ett rätt stort hopp 😛

    1. Jenny Warsen skriver:

      Håll koll på den, den ska vara lös i mitten, den stannar till sig när den svalnar.
      Svårt att säga exakt til då alla ugnar mäter olika 🙂

  28. Susanne Isacson skriver:

    Hej Jenny,

    Går det att byta ut mjölet då vi har en glutenallergiker?

    Sussie

  29. Johanna skriver:

    Vad är det för sirap?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ljus sirap 🙂

  30. Anna skriver:

    Har du någon aning om vad det ska vara för gradtal i varmluftsugn? Har endast en sådan nämligen…

  31. Sara skriver:

    Måste hylla dig och din kaka! Vi hade fest och en kompis tog med sig denna… Har inte kunnat släppa den – för god för att inte vara med till jul! 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      🙂 Vad roligt att höra! tack för att du berättar.

  32. Ninjakossan skriver:

    Denna planerar jag att baka till dessertbordet i jul! Vet någon om den går bra att frysa? Det borde väl gå eftersom det är en kladdkaka, men om någon testat så berätta gärna!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Kladdkaka går att frysa -)

  33. Kerstin skriver:

    Bjuder på julgröt och julskinka till lunch i morgon. Bakade denna men köpt fel choklad, det blev ljus istället. Hade en vit hemma men den var bara 100gr. Fazer har vitt omslag och jag trodde den var vit. Få se i morgon hur den smakar

  34. Nathalie skriver:

    Kan man göra denna kakan utan vit blockchoklad?

  35. mella skriver:

    God jul. Gjorde denna igår och dekorerade den lite juligt

  36. Berith skriver:

    Så söt? Nästa gång tar jag nog bort vita chokladen för den var alldeles för söt i min smak?

  37. Camilla skriver:

    Tack för en superfin och toppen blogg!
    Tänkte höra vad du rekommenderar att byta ut mjölet mot om man vill göra den glutenfri?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »