Fudge med salta mandlar

Sitter ni och väntar på det andra receptet kanske? Det tog lite längre tid än planerat, för emellan data och bildredigering så har vi griljerat årets första julskinka, planterat hyacinter och plockat in granris. Är det inte härligt med december så säg! Och nu över till receptet som fick  högsta betyg av Melvin och hans kompis idag. En krämig chokladfudge med en liten gnutta sälta från de salta mandlarna. Yummi Yummi.

IMG_1878

IMG_1734

IMG_1842

Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med chokladen ”salta mandlar”
Strössel, daimkulor eller liknande

Bra att ha: kökstermometer

IMG_1855

Och så här ser strösslet ut som jag köpte vid glassen i min matbutik:
IMG_1701

Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader.
Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt i över natten.

Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.

1
Prenumerera
Notis om

25 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
9 år sedan

Tack! Den väntade jag på!! Ser jättegott ut

Nellie
9 år sedan

Hej,

Är ”ny” på julgodis men tänkte försöka göra lite eget i år. Undrar hur den bäst förvaras samt hur länge den håller? Tack för att du delat med dig med så goda recept! Vänligen Nellie

Jenny Warsen
Reply to  Nellie
9 år sedan

Hej,
Vill du spara till jul, så frys in dem. Annars håller de ett par veckor i kylskåp 🙂

9 år sedan

Men gud så gott! Jag tänkte baka lite godis till helgen och då ska jag mig nog försöka på dessa:)

Kram!

Jennie
9 år sedan

Åh dessa måste jag prova. Lät ju supergott. 🙂 gjorde några olika kolor förra året från dina recept, supergoda. Ha en bra dag!

Anna
9 år sedan

Hej! Jag gjorde fudgen igår, goda, men jag tycker de blev lite för mjuka, och mina är inte så släta. Vad beror det på?

Christina
9 år sedan

Ca hur länge ska man koka smeten ? Har ingen termometer

Sanna
9 år sedan

Gjorde precis den här och den blev helt underbart god, hade på lite flingsalt istället för crisp. Tack för superbra recept!

Paula
9 år sedan

Gjorde Fudge för första gången någonsin igår, men den vill inte stelna! Jag hade termometer och lät den komma upp i 120 grader innan jag tog bort den från plattan. Men då tog jag bort den omedelbart. Skulle jag fortsatt koka den en stund? Och så rörde jag typ hela tiden eftersom jag var rädd att den skulle brännas vid annars. Ska man röra hela tiden? Smaken är det rakt inget fel på, men det är inte så lätt att skära upp en trögflytande kräm… 😉 Ska definitivt ge den ett försök till!!

Jenny Warsen
Reply to  Paula
9 år sedan

Den ska upp till 120 grader, kan det vara så att du har en gammal termometer ?
Min har lltid stelnat.

Marita
9 år sedan

ingen risk att denna fudge ligger och blir för gammal. Frågan är snarare hur man ska få den att räcka läääääänge

Marie
9 år sedan

Gjorde den idag, riktigt bra! Kan tänka mig att det även är god med andra chokladsorter:)

ellie
9 år sedan

Hej Jenny 🙂 brukar vara in på din blogg ibland och har nu provat daimfudgen, vilken vart mera god men jätterinnig, vad har jag gjort för fel? Mvh Ellie

Anni
9 år sedan

Stelnade tyvärr inte. Kokade i mängder men visade bara 105 grader hur länge den än kokade. Fick fortsätta till slut och stenade då inte tyvärr. Hur länge ska man då koka?

tanja
9 år sedan

Oj vad mumsig den var

Martina
9 år sedan

Hej!

Vad gör det för skillnad om man har i smöret från början och kokar med eller om man rör ner det efteråt?
Har sett att det är lite olika på dina fudge recept!

Tack för en jättebra blogg. =)

Jenny Warsen
Reply to  Martina
9 år sedan

Jag tror att den blir blankare om man rör i den efter. Men är inte säker 🙂

Victoria
9 år sedan

Hej!
Jag provade detta recept i helgen och följde recepte till punkt och pricka Ställde det kallt under dagen i kylskåpet men smeten hade inte stelnat. Ställde in det i frysen men när jag tog ut den efter två timmar var den fortfarande en smet.. Vad har jag gjort för fel? Kan det vara någon ingrediens som de varit fel på?
🙁

Jenny Warsen
Reply to  Victoria
9 år sedan

Jag tror att det beror på att du har en kökstermometer som mäter fel. Kanske mäter den kastrullens värme istället för smeten.
När smeten kommit upp till 120 grader, ska den nämligen stelna…. Prova att göra kulprovet också nästa gång. Droppa ner smeten i ett glas med vatten, och när det går att rulla en kula så är det klart. dvs 120 grader.

Louise Flisberg
9 år sedan

Tusen tack för ytterligare ett smarrigt recept. Tips till er vars fudge skär sig när ni lägger i chokladen, vispa droppvis ner grädde tills fudgen återfår sin konsistens.

Thessy
9 år sedan

Älskar nötter och salt så jag har precis gjort denna fudge för tredje gången.

sanna
9 år sedan

hej jenny! skulle göra detta mumsiga recept nu till julafton, köpte en ny terometer…men den fungerade inte =( insåg när allt redan var klart (den står nu i kylen) att den kom nog aldrig upp till 120 grader… =/ men de kokade kraftigt, men inte så länge, det är första gången jag gör något sådant…men kommer fudgen vara förstörd imorgon när jag skär upp den? mvh //Sanna

Thessy
8 år sedan

sedan förra året är detta en favorit som jag gärna gör lite då och då. själv så gillar jag det salta så ett tipps är att strö flingsalt överst.

Anna
6 år sedan

Fick smaka dessa godbitar på jobbet.Då var fudgen som mjuk kola och smakade underbart.Skyndade mig hem och testade att göra denna.Kokade fudgen till 120 grader det tog ca 35-40 minuter.Det vart inget fel på smaken men den blev mer hård som en dajm som man bryter loss bitar av.Tror att den kan vara svår och få till.

jennysmatblogg
Reply to  Anna
6 år sedan

Jag gissar att du behöver köpa en ny termometer

Nästa inlägg

Veckomatsedel

25
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x