Grekisk Filodegspaj

Hej hej,

Jag & Molly ska ge oss ut på morgonpromenaden, ville bara kika in med ett tidigt middagstips till er som funderar på vad ni ska äta idag. Vi lagade en hel pajbuffe till middag igår, och så gott & frasigt med filodegsbotten. Och det som blev över är smidigt att frysa in i matlådor sedan, perfekt till hungriga tonåringar. Det blev 4 olika varianter, med köttfärs, lax, vegetariskt & en bacon. Recept kommer allt eftersom här på bloggen.

IMG_7293

Jag använde mig av dessa aluminiumformar, vilket även är smidigt när man ska ha knytis.

Till en form på cirka 22-23 cm:
Tre ark med stora filodegsark
Flytande smör

Till fyllningen:
smör
1/2 riven lök
2 pressade vitlöksklyftor
500 gram nötfärs
1 msk tomatpure
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 tsk kinesisk soja
dofta över lite paprika pulver
salt & peppar

Körsbärstomater & riven ost till garnering

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräslöken & vitlöken glansig. Vänd i färsen och bryn den klar. Blanda i tomatpure, crème fraîche & soja. Låt sjuda upp och smaka av med salt, peppar & paprika pulver.

IMG_7280

Smörj formen med smör, och varje lager mellan filoarken så att de fastnar. Klipp bort överflödig filodeg. Fyll med köttfärsfyllningen. Dela körsbärstomaterna och dekorera med dem, riv över en god lagrad ost och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.  om skalet för för mycket färg, lägg över lite folie, så att kanterna in blir brända.

Serveras med en god sallad.
IMG_7283

4

7 responses to “Grekisk Filodegspaj

  1. Gud vad gott och att du får till de så snyggt, när jag lagar mat blir det bara en enda stor mess!

  2. Mmm så gott det ser ut! Var ett tag sedan jag gjorde en matpaj nu, tack för tipset och all den inspiration som du bjuder på här hos dig!

    Kram

    Inredningshjälpen

  3. Jenny skriver:

    Kan inte se någon ost i ingredienslistan?! Lätt att missa om man ska handla till rätten tex.

  4. Jenny skriver:

    Ser förresten inga tomater heller i listan eller är det jag som läser fel?!

  5. Lena skriver:

    Jenny det står mellan bilderna

    1. Mirja Hjortmark skriver:

      Hej! Söker recept på köttfärs inlindad i filodeg men hittar det inte. Det var jättegott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »