Äppelpaj med smak av kanel

Happy Friday.

Hoppas ni har lite trevliga planer för helgen, om inte annat kanske ni ska baka något gott istället ?  Jag tänkte ta och börja packa ner inför stockholmsbesöket alldeles  snart- jag flyger imorgonbitti och vill ha koll på att allt kommer med. Hittade en söt skir blus att ha med, plus ett linne , ska se om jag kan fota den innan de åker ner i resväskan.

Detta är morgonens skörd av äppel- kakan bakade jag för ett par veckor sedan. Funderar på att slänga ihop en till, till kvällens fika.

IMG_6254-001

IMG_5092-001

Det här behöver du :

125 gram smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 styck citron – dv.s endast det rivna gula skalet
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Garnering:
4- 5 medelstora äppel
Kanel
pärlsocker

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund liten springform med avtagbara kanter, cirka 20 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna.
Rör matfettet och sockret , rör ner citronskalet och och vaniljsockret Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner, till sist rör ner mjölken.
När smeten är omblandad, fördela ut smeten i formen. Sär äpplena i tunna skivor och tryck ner i smeten och gör något mönster. Strö över kanel och pärlsocker och ställ in kakan i nedre delen av ugnen och grädda i cirka 30 – 35 minuter.
Låt kakan svalna.

Serveras med en klick vaniljvips, grädde eller glass.

IMG_5132-001

Nu har jag bakat flera olika äppelkakor och kokat massa kräm, äppelkräm som tyvärr inte är barnens favorit då.Vad kan jag mer göra med äpplena- kan ni inte komma med lite tips ?

På återseende och fredagskramar !

2

16 responses to “Äppelpaj med smak av kanel

  1. Viola skriver:

    Äppelmust, låter som en massa jobb – men oj, så gott det är att göra egen must! Endera om du pastoriserar flaskor eller om du fryser in must i pet flaskor och tar upp när du vill ha. Sedan så brukar jag göra påsar med hackade äpplen, så när äppelpaj andan faller på så tar jag ut en påse ur frysen, häller i en form och strör över smul”degen”, enkelt och lätt=bästa som finns 🙂 Trevlig helg!

  2. Rosa skriver:

    Vad god den ser ut! Jag brukar alltid göra äppelmos, använder till gröt under vintern. Sen brukar jag alltid torka äpplen i en svamp o frukttork. Gjorde det i ugnen förr men det tar sån tid! Dom äter vi sen som godis när sötsuget faller på 🙂 jättegott!!

  3. Emma skriver:

    Gör äppelmust, jag har ett jätte enkelt recept som är så gott!
    5 liter äpplen
    6 liter kallt vatten
    1 tsk natrionbensoat
    1 msk citronsyra
    Blanda i en hink rör om en gång om dagen i 5 dagar.
    ca 1 dl socker.
    Färdigt!

  4. Ulrika skriver:

    Jag brukar koka äpplen i småbitar-tärningar i vatten med lite socker, kanel och sen tillsätta lite potatismjöl. En form av kräm-komfort och sen blanda med risgrynsgröt köpt eller egenkokt. Liknar det med risifrutti.

  5. Jennifer skriver:

    Äppelmos, fläskstek, sås och potatis kan väl va bland det godaste som finns! 🙂

  6. Sara skriver:

    Apple Chutney! Supergott.

  7. Emma skriver:

    Gjorde efter receptet men hittade ingenstans i texten var mjölken skulle i så den glömde jag 🙁 hoppas den går att äta.

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Det står i receptet : Blanda mjöl och bakpulver och rör ner, till sist rör ner mjölken.

      🙂 Den går säkert äta iallafall.

  8. Sandra skriver:

    Gjorde en väldigt god äppelchutney från rutiga kokboken och ska göra en äppelmarmelad! 🙂

  9. Sara skriver:

    Skiva tunt och torka i ugnen till äpplechips, perfekt snacks/mellis och supergott!

  10. Michaela skriver:

    Åh vad gott detta såg ut! Hur fungerar den att ”förvara”? Jag tänkte baka den på torsdag för att ha på fredag, funkar det? 🙂

  11. Elsa skriver:

    Hej!

    Blir det konstigt om jag gör pajen i en vanlig springform som är ca 24 cm? Tack på förhand!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Grädda den bara kortare tid – så går det bra:)

  12. Julia skriver:

    Jag gjorde denna, men tyckte den fick för skarp smak av citronskalet så jag får lite irriterad hals varje gång jag äter den. Men då vet jag till nästa gång att jag får åtminstone halvera mängden. Gott var det ändå!

  13. Erika Skogly skriver:

    Har du provat äppelkladdkaka? Den är grymt god!

    http://smaskelismaskens.blogspot.se/2014/09/appelkladdkaka.html

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Låter gudomligt, har aldrig prövat- men kanske snart ? 🙂
      Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »