Snickerscheesecake

Kikar in och säger hej här från sjukstugan – en liten Nomi blev sjuk igår så hon blir hemma med mig ett par dagar. Tur att frysen är fylld med goda isglassar, det måste man ju få äta så många man orkar när man inte är riktigt kry. Som tur var har jag redan förberett receptet på helgens födeledagsfika till er.  Och många olika sorters cheesecake har det blivit här under åren, och denna hörrni… Måste ni bara baka snart! Och pssst…. ni har väl inte missatatt följa bloggen via facebook här eller instagram: @jennysmatblogg

Jag blandade allt jag gillade på denna cheesecake : Choklad, salta jordnötter, söt kolakräm ochdet blev faktist hel galet gott , bland de godaste jag gjort.

recept cheesecake

IMG_4949

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 burk med karamelliserad mjölk
250 gram salta jordnötter

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad

Topping:
1/2 burk med karamelliserad mjölk + 3 msk grädde
Jordnötter

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, jag använde nästan hela jordnötspåsen förutom cirka en knapp dl. Grovhacka och blanda ihop med knappt halva den karamelliserade mjölken. Platta ut i den runda formenmed avtagbara kanter . Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant.

Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Riv ner mjölkchokladen i smeten- jag använder det sidan med störst hål. Häll sedan i smeten över jordnötsbotten och frys in med plastfolie över. Spara kolakrämen i en skål , och lägg på toppingen vid servering

Cheesecaken ska frysa i minst 5 timmar innan servering, gärna över natten. Och ta fram den 20 minuter innan servering, lossa då på den avtagbara fomen.
Näär du gör toppingen så rör ner ett par matskedar med grädde i kolakrämen ( karamellierade mjölken ) och fördelade ut över cheesecaken , strö över resten av jordnötterna och servera.

Sött, salt och chokladigt! Försvinnande god.
godaste cheesecaken

3

73 responses to “Snickerscheesecake

  1. Karin skriver:

    blir det någon skillnad i smak om man använder karameliserad mjölk eller kokar kondenserad själv? Läste någonstans att den karameliserade är mycket sötare, vet du om det stämmer?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Vet faktiskt inte om det stämmer- oftast kokar jag egen. För de verkar inte ha den färdiga på Willys där jag handlar.

      1. sara skriver:

        finns att köpa färdig karameliserade mjölk på ICA MAXI och CityGross.
        Smaken är den samma, men den man kokar själv hemma
        kan kännas lite lösare i konsistensen beroende på hur mycket man kokar den. Fantastisk Blogg!!

    2. sara skriver:

      finns att köpa färdig karameliserade mjölk på ICA MAXI och CityGross.
      Smaken är den samma, men den man kokar själv hemma
      kan kännas lite lösare i konsistensen beroende på hur mycket man kokar den.

  2. frida skriver:

    Varför använder du just kondenserad mjölk i många bakverk? 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Tycker det är gott 🙂

  3. al68 skriver:

    Ohhh myyy good, detta lät inte helt fel. Kanske jag är värd att baka nu när jag är krasslig om inte annat så MÅSTE det testas snart, mums. Krya på lillan, kram kram

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Tack,
      och Krya på dig <3

  4. Julias pyssligheter skriver:

    Åh det där såg verkligen inte fel ut! Sparar receptet för framtida kalas! 🙂 Jag gör också alltid cheesecake enligt metoden med tre skålar och ett tips är att vispa de olika ”delarna” i motsatt ordning. Först äggvitorna, sen grädden och sist äggulor/socker/philla, så slipper du diska visparna emellan! 🙂

  5. Therese skriver:

    Åh, nu rann snålvattnet till!! 😛 du har så fantastiska recept! Detta kommer jag absolut låna när jag ska göra tårta åt svärfar till hans födelsedag! Tack för alla inspiration 🙂

  6. Stina skriver:

    hur manga räcker den till?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      10 stycken tycker jag 🙂

      1. Stinas skriver:

        tack!

      2. Enenina skriver:

        Vi var ett stort sällskap som åt av en sån här cheesecake. Och det räckte till Alla. Vi var nog 15 stycken. Verkligen en aupergod cheesecake

  7. Helena skriver:

    Jättefina recept. Jag undrar – vart tar allt du bakar vägen? Ni ser ju så smala o fina ut så jag antar att ni inte äter upp allt själva?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Det ser nog ut som vi bakar mkt. Dessa tårtorna och dumlekakorna var till Melvins kalas – och då var vi över 20 personer. Så det blev inget kvar efter den fikan 🙂

  8. Pia skriver:

    Ska det vara vispad eller ovispad grädde i kolan till toppingen?
    Tack för ännu ett kanonrecept som snarast måste testas. Tur jag har zumba några gånger i veckan…

    1. Jennys_matblogg skriver:

      🙂 Jag hade ovispad.

  9. Jenny skriver:

    Lite nyfiken bara…Har Nomi börjat skolan 1 år tidigare? Kram jenny

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Ja, det stämmer 🙂
      Har nämnt det några gånger i bloggen- det skiljer ju bara ett par – tre veckor för att Nomi skulle vara en 08_a och vi tyckte hon var reda att börja tidigare.

  10. Frida skriver:

    Nu står det en i frysen och väntar! Ska bli spännande att smaka imorgon 🙂

    1. Frida skriver:

      Mums!

  11. Karin skriver:

    Gjorde denna i helgen, SÅ HIMLA GOD. Det tyckte även de andra som blev bjudna. Men fy för att ruva kylskåpskall mjölkchoklad, snudd på träningsvärk.

  12. Karin skriver:

    RIVA såklart, inte ruva…

  13. Elin skriver:

    Hej! Tack för oerhört användbara recept. Går det att göra toppingen nästan direkt tror du? O låta den va på tills man ska servera?
    Med vänlig hälsning, Elin

  14. Monika skriver:

    Går det inte att ta fårdig kolasås på tub? Till toppen och botten.

  15. Stina skriver:

    Tror du att det fungerar med vanlig mjölk oxå ? Vi har inte den andra här. Så är det bra om den inte blir allt för söt. 🙂

  16. Magdalena skriver:

    Hej jag undrar om det tillverkas lakosfri karamelliserad eller kondenserad mjölk? Om inte, finns det något annat alternativ man kan använda sig av? 🙂

  17. Linda skriver:

    Hej

    Tror du att det skulle funka att byta ut jordnötterna mot några andra nötter? Jag älskar nötter men inte jordnötter :-/. I övrigt låter det fantastiskt gott 🙂

    Mvh Linda

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja det tror jag absolut- pecannötter skulle jag prövat 🙂

  18. Karro skriver:

    Hej!
    Undrar jag också

  19. Karro skriver:

    Nu blev det fel

  20. Sara skriver:

    Hej.
    Ska man koka den karamelliserade mjölken oxå i 3 timmar? Eller är det bara att blanda med jordnötterna till botten?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja, den ska kokas innan.

    2. Jenny Warsen skriver:

      Nej- den karamelliserade är färdigkokt

  21. Mike skriver:

    Vart ifrån kommer skälva ”kolan” i toppingen?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det står i receptet 🙂 det är karamelliserad mjölk

  22. Zanna skriver:

    Hej! Först och främst tack för en kanon blogg;) jag hade tänkt göra denna fantastiska cheesecake till helgen. Fråga, jag ska ha den på lördag, kan jag göra den redan idag torsdag och ställa i frysen? Eller blir det för länge?

  23. B.i skriver:

    Ska grädde vispas för sig och äggvita för sig?

  24. Amy skriver:

    Hej! Tack för en grymt bra blogg !

    Jag undrar om man fördelar kolakrämen (toppingen) direkt efter man är färdig och sen sätter den i frysen eller göra man toppingen efter att den har varit i frysen och innan servering ?

    Tacksam för svar 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Vänta med toppingen i några timmar så den hinner frysa- annars sjunker toppingen ner i kakan 🙂

  25. Maarit skriver:

    Hur mycket är det i en burk karamelliserad mjölk? Tänkte om jag köpt rätt storlek. Och då det bara står 1/2 burk i receptet

  26. Jennie skriver:

    Denna tårta är F A N T A S T I S K T god!!! Tack för att du delar med dig av så otroligt många bra recept! Du gör min matlagningsvardag enklare! <3

    1. Jenny Warsen skriver:

      <3

  27. Anna skriver:

    här har du väl svarat fel. karamelliserad mjölk ska ju inte kokas.

  28. Linda skriver:

    Den Karamelliserade Mjölken finns också på ICA Kvantum 🙂

  29. Linda skriver:

    Den karamelliserade mjölken behöver inte kokas. Den är redan färdig kolasås!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det stämmer- karamelliserade är färdikokt.
      Tyvärr kan man inte hitta den i alla butiker ännu. Då får man koka egen. 🙂

  30. Sofia skriver:

    Jag har köpt sötad kondencerad mjölk, ska den kokas eller inte?
    Tacksam för snabbt svar då jag är på g att baka nu:-)

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den ska kokas. Karamelliserad är färdig kokt.

  31. Saga skriver:

    Oj så god den ser ut! Jag kan dock inte äta karelemserad mjölk, då jag är laktosintollerant. Men om man då gör egen, hur mycket ska jag göra? Vad motsvarar en halv burk? :))
    Kram

    1. Jenny Warsen skriver:

      1 burk är cirka 400 gram. Till toppingen räcker cirka 200 gram.

      Lycka till.

  32. Diana skriver:

    Det finns nog ingen laktosfri kondenserad mjölk tyvärr, så går inte att laga egen karamelliserad mjölk. Men ni som har laktosintolerans, så kan ju koka egen kolasås istället. 🙂 Skall absolut provbaka denna tårta till nästa helg! Ser god ut! Men kan vara att jag också byter ut den karamelliserade mjölken till en godare kolasås. 🙂

  33. Anna skriver:

    Vad händer om man glömmer koka kondenserad mjölk till botten?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag förstår nog inte frågan? 🙂
      Men En burk kokad mjölk räcker till hela snickerscheesecaken.

  34. Anna skriver:

    Om man använder kondenserad mjölk, alltså inte karamiliserad.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den kondenserade mjölken Måste kokas innan användning. 3 timmar ska konservburken koka oöppnad i en stor kastrull med vatten, vattnet ska täcka burken hela koktiden.

  35. Violeta skriver:

    Hej. Tror du man kan ha i lite jordnötssmör i smeten?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det kan man säkert. Prova dig fram 🙂

  36. tanja skriver:

    Hej tänkte fråga kan man göra dubbelsats i en större form?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Denna är redan rätt stor. Prova att gör 2 stycken i olika formar för bästa resultat:-)

  37. Mikaela skriver:

    Denna är så jäkla god!
    Gick hem fullständigt hos alla parter.

  38. Ylva skriver:

    Kan man göra den med lyckat resultat med Soyagrädde istället för grädde?

  39. Anna skriver:

    Tack för smarrigt recept och tack för att du är tydlig och påminner oss vilsna hobbybakare om saker som kanske de flesta vet som tex att man måste göra rent visparna 🙂

  40. Kristin skriver:

    Denne kaken så veldig god ut! Kan man lage kaken med karamellsusen på dagen i forveien? 🙂

  41. Kristin skriver:

    Denne kaken så fantastisk god ut! Kan man lage den med karamellsausen på dagen i forveien? 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja, eller ännu smidigare. Köp den karamelliserade såsen ( = färdigkokt och klar)
      🙂

  42. Anna B skriver:

    Jag undrar om man kan frysa in det som blir över av kakan med toppingen på. Om man gör det ganska fort efter man tagit fram och tinat den?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja det går bra 🙂

  43. Sara skriver:

    Å denna måste testas bara!! Får bli till nyår!!??.

  44. Daniel skriver:

    Hej tänkte bara höra med dig om man ska värma ihop grädden med kolan till toppingen?
    Tack på förhand.

    1. jennysmatblogg skriver:

      den behöver inte värmas 🙂

      1. Daniel skriver:

        Ok tack??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »