Höstgryta med fläskfile & soltorkade tomater

Godförmiddag på er, 

Hoppas dagen har startat riktigt bra för dig. Jag & Molly är tillbaka efter vår 7,5 kilometers powerwalk- och jag känner mig nöjd att jag faktiskt är motiverad att gå dem varje morgon. Har fortfarande inte kommit igång med att springa något än, men siktar väl på nästa vecka då 🙂 Bättre med lite motion än ingen alls, intalar jag mig.

Jag lagade en höstgryta för ett par dagar sen som jag nu har satt mig och skrivit ner receptet på – jag har så mycket nya maträtter i datorn & kameran så jag skulle behöva sätta mig ner nu i dagarna och bara mata ut nya middagar & bakverk… förbereda och uppdatera.

En liten glimt  ner i den här goda höstgrytan.Recept fläskfile

Vi serverade med kokt potatis – funkar utmärkt med ris också.


Höstgryta för 5-6 personer :
smör
1 näve med champinjoner
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
3 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med svartvinbärsgele
10 – 15 stycken soltorkade tomater maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar
en vända med torkad timjan

Serveras med kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar, Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan svampen, skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med gele och lite salt och peppar. Klipp ner soltorkade tomater  innan servering, dekorera med lite gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

1

15 responses to “Höstgryta med fläskfile & soltorkade tomater

  1. Emily skriver:

    Ser gott ut! Men varför kallas den höstgryta?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Ja , varför inte. En gryta nu i höst-tider 🙂

    2. Jenny Warsen skriver:

      Ja , varför inte. En gryta nu i höst-tider 🙂

  2. Anneli skriver:

    Ser o låter gott, måste testas… Tack tack

  3. Lotta skriver:

    Tack för jättebra tips! Gjorde denna igår och det blev supergott! Jag hoppade över tomaterna och fonden. La i färska lingon och stekte lite lök med svampen. Serverade med en rotfruktspytt till (potatis, palsternacka. rotselleri, morötter och charlottenlök) funkade också toppen. Ha en fin helg!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Kul att höra- pminner lite omskogspannan vi hade förra veckan.Lingon är ju så gott i grytor /långkok.
      Ha en fortsatt fin fredag

  4. Annelie skriver:

    Förstår inte varför min bara smakade soya… 🙁

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Vad hade du för soya?
      Kinesisk?

      1. Annelie skriver:

        Ja! Kinesisk precis som det stod…

  5. Dessi skriver:

    Denna var supergod, hela familjen tyckte om den 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Vad roligt

  6. Jeanette skriver:

    Men jösses så gott det här lät då!! Det ska jag prova ikväll!! 🙂

  7. Linda skriver:

    Denna gryta är såååå god! Jag har gjort den flertalet gånger!
    Tack för en härlig blogg med massor av inspiration!

  8. Camilla skriver:

    Väldigt gott! Nästa gång ska jag nog ha i lite bacon också 🙂 Maken tog om 3 ggr. Det är ett gott betyg!!

  9. Lisa skriver:

    Måste bara fråga om du tror man kan använda grytbitar av picknick bog i denna grytan?! Eller hur blir de?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »