Räk- & äggcheesecake

Hej hopp,


Här ska vi just precis kila iväg till Nomis förskola för att ha lite avslutning för de stora barnen som inte kommer tillbaka efter sommaren. De ska få åka rutchkana ut från förskolan & få en fin ros har Nomi redan berättat! Liten börjar bli stor. Men innan vi ska iväg så tänkte jag tipsa om denna goda matiga cheesecake. Som passar lika fint till midsommar , påsk som till julafton.
Kan vara bland det godaste jag lagat någonsin. För att följa bloggen med alla nya recept finns jag även på Facebook och instagram : @jennysmatblogg  Ni är så välkomna att följa.

Räk- ägg- & skinkcheesecake i vackra färger :

Mat till midsommar

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna.
Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt.
Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost,
Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, men gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Matig cheesecake midsommar mat

3

21 responses to “Räk- & äggcheesecake

  1. Sofie skriver:

    Jag provade räkcheesecaken till påsk och den blev supergod! =) kram

  2. Karin skriver:

    Vad bra med lite mattips till midsommar! Har du annan idé vad man skulle kunna göra med matjessill?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Hej Karin

      Jag har en jättegod silltårta ( liknande som räkcheesecake) här på bloggen. Den blev väldigt uppskattad 🙂

  3. Johanna skriver:

    Hej Jenny! Den ser verkligen god ut, ska absolut göra den. En fråga bara, går den att frysa? Ska ha buffé vid två olika tillfällen och tänkte det kunde vara smidigt att göra båda samtidigt.

  4. Jenni skriver:

    För hur många ska tårtan räcka till Jenny? Ser fantastiskt god ut! Ska testa till påsken.

  5. Ulrika skriver:

    den ser supergod ut! Har gjort den och den väntar i frysen, men hur länge innan servering bör man ta ut den??

  6. Josefin skriver:

    Vad ska man värma gelantinbladen i? Måste ju vara nån vätska? förstår inte den delen av recepetet 🙂 snälla svara för jag vill göra denna på midsonmar.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Den ska bara smälta på svag värme under omrörning, det återstår ett par droppar vatten när man kramat ur gelatingbladen. Och den vätskan räcker 🙂

  7. Annette Edin skriver:

    Hej! Tänkte göra denna till midsommar. Min fråga är om den går att göra t ex imorgon (onsdag) kväll och att den då är lika god till midsommarlunchen på fredag??

  8. mm skriver:

    Botten blev stenhård, vad gjorde jag för fel?
    Annars var den supergod

    1. jennysmatblogg skriver:

      Kan det ha varit att det var för kallt i kylen?

  9. Emilie skriver:

    ”En form med avtagbar kanter (24 cm)” Jag har googlat, menar du en rund? Som man kan köpa på Ica t ex.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja det funkar bra 🙂 En kladdkaksform

  10. Katarina skriver:

    Hej, jag tänkte bjuda på Räk cheesecaken på lördag, kan jag göra den i förväg och frysa in den??

    1. jennysmatblogg skriver:

      Nja, det är inte att rekommendera. Gör den kvällen innan, så blir det bäst 🙂

  11. Linda skriver:

    Hej! Jag är sugen att testa detta smarriga recept men jag undrar hur många receptet är uträknat till? ☺️ Tack för hjälpen! Mvh Linda

    1. jennysmatblogg skriver:

      Beror på hur mycket man äter 🙂
      Men gissningsvis 12-14 st bitar som förrätt eller till buffébordet

  12. Nensi skriver:

    Hej, vad kan man använda istället för gelatin?

  13. kerstin skriver:

    i receptet står det inte hur många gelantinblad det skall varsa

  14. helen skriver:

    kan man skippa gelatinbladen? eller finns det ett annat alternativ till det?

  15. Sabrina skriver:

    Går det att göra utan gelatinblad?

Lämna ett svar till Sofie Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »