Citronpaj med marängtäcke

Hej hej från ett mulet öland,

Gårdagen blev en långresa hela dagen – men vi lyckades sova flera timmar på flygen så det gick väldigt bra tycker jag. Och igårkväll kom vi fram till lillasyster , och blev bjudna på en urgod citronpaj till efterrätt.  Passade på att fota den nu på morgonen för att få ljusa bilder.
Missa inte att följa mina mat- och bakverk på Facebook
Eller instagram : @jennysmatblogg

Citronpaj med marängtäcke- toppengod kombo med sött & syrligt i samma dessert.

efterrätt (2)

Det här behöver du för att baka denna citronpaj :

125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllningen lemoncurd:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2  dl strösocker
* För att göra det ännu enklare köp färdig lemoncurd i butik

Marängtäcket :
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör din citronpaj så här:

Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.

Gör fyllningen : Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag  värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.

Till Marängtäcket :
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i  cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.

Ta ut och låt svala innan servering

efterr (1)

 

2

35 responses to “Citronpaj med marängtäcke

  1. Sarah skriver:

    Har du tips på hur man gör den glutenfri?

  2. Rebecka skriver:

    Lite mandelmassa i degen eller ovanpå pajskalet, innan citronsmeten, det förhöjer ännu mer 🙂

  3. Karin skriver:

    Perfekt tips nu i Påsk! Tack!

  4. Linn skriver:

    citronkrämen tjocknade aldrig för mig i kastrullen vad kan jag ha gjort för fel?
    Tack annars för en fantastiskt fin blogg!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Den ska sjuda en bra stund- sen tjocknar den lite när den svalnar. Men annars kanske lite maizena i värsta fall.

      🙂

  5. Anna G skriver:

    Denna ska jag absolut prova, kanske redan i påsk?! Mums! Man kan kanske kan tillsätta pyttelite maizena om citronkrämen inte vill tjocka, eller?

  6. Nettan skriver:

    Denna ska våra gäster få ikväll! Serverar man grädde eller glass eller nån vaniljkräm till?!

  7. Sandra skriver:

    Såg perfekt ut tills den kom i ugnen då rann citronkrämen iväg, totalt förstörd ;( ;( ;( inge fel på smaken men..

  8. Fatma skriver:

    Gud så gott! 🙂

    http://fatmas.se

  9. Erica skriver:

    Var kommer porslinet ifrån? Så himla vackert!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Det är ett danskt porslin vet jag… Ska fråga lillasyster så snart jag pratat med henne vad det är för märke.

  10. Olivia skriver:

    Kan man göra pajen dagen innan?

  11. Gunilla skriver:

    Den var värd att vänta på när den skulle svalna, såååå god! Tack för receptet:)

  12. Lisa skriver:

    Så otroligt god, har sagt det förr och jag säger det igen! Du är så duktig och en sådan inspirationskälla! 🙂 Utan dig hade jag fortfarande gjort korv och makaroner eller tacos varje dag 😉 Tipsade än en gång mina läsare om din fantastiska blogg, http://lisabengtssons.com/2014/may/citronpaj.html

    Ha en superkväll! 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Tusen tack, gulle du!
      Kram

  13. Louise skriver:

    Hej! Gud vad god den verkar vara, ska laga den senare idag.
    Det jag undrar är om det är pajdegen som ska vara på 225 grader Övervärme eller om det är hela pajen med marängen på som ska vara på övervärme? Det var lite svårt att tyda för en ovan bakade 😉
    Tacksam för svar!
    Kram.

  14. Desirée skriver:

    Kan man göra den dagen innan?

  15. Olivia skriver:

    Hej, undrar också om man kan göra den dagen innan? Eller blir den godast om man gör den samma dag som den ska ätas tro? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      dagen innan absolut 🙂

  16. Charlotte Möller skriver:

    Denna pajen är min favorit, den måste göras dagen innan så den får stå i ugnen över natten då blir det riktigt god maräng. Stänger av ugnen när marängen har fått lite färg sen står den där över natten.

  17. Sofia skriver:

    Hej! Om man gör den dagen innan. Hur förvarar jag den? I kylen eller ska den stå framme?

  18. Jenny skriver:

    Kan den frysas?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Nja, jag tror inte att just denna marängen blir så bra efter frysning. Men jag vet inte säkert…

  19. catherine skriver:

    porslinet heter musselmalet av kungligt dansk – har ärvt massor av svärföräldrarna. jättefint

  20. pernilla skriver:

    Hej. En fråga. Är det hårt ek smält smör?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Hårt smör 🙂

  21. Anna Lena skriver:

    Hej Jenny : Så gott det ser ut- Tänkte baka denna till Påsk afton o undrar bara för hur många personer den är ? Vi blir 12 st personer och funderar på om jag skall göra 2 st då? Mvh

  22. Lena skriver:

    Hej kan man som stressad småbarnsförälder fuska och lägga i färdig lemon curd??
    Hur mycket isf tror du??

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det tycker jag absolut 😉
      Det ska vara ett litet lager över botten bara 🙂

  23. Anthonella skriver:

    En till fråga ska man använda elvisp?

  24. Emil skriver:

    Hej,
    Testar samma recept fast med nutella istället för lemon curd och hoppas på en succé ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Spännande ! Berätta gärna hur det blev 🙂

      1. Emil skriver:

        Den blev helt magiskt, kan vara en av de godaste pajerna jag ätit ?
        Det är värt att testa ?

  25. Annette skriver:

    Det går utmärkt att att göra denna o frysa den. Tog fram den dan jag skulle ha den på morgonen och värmde den sen i ugnen igen en stund innan servering.

  26. Viktor Kärneheim skriver:

    Jag hade rumstempererat smör i pajdegen istället, tyckte att det var lättare att bland! Supergod!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »