Krämig räkcheesecake med ägg & dill

Grymt god till påskbuffen, julafton, midsommar, kräftbuffen, eller bara som förrätt.
Missa inte att följa matsajtens uppdateringar på Facebook HÄR
Och jag finns även på instagram : @jennysmatblogg

påskmat

Påskmat

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Perfekt krämig och med massor utan smaker.

påskmat

Påsktårta

1

66 responses to “Krämig räkcheesecake med ägg & dill

  1. Viola skriver:

    Är världens tråkigaste både till jul, påsk och midsommar – får jag bara kallrökt lax så är jag nöjd, MYCKET lax, lite potatis och en kall sås på creme fraiche, röd lök och citron – yepp, behövs inget annat ( även om resten av familjen har andra önskemål) 😉

  2. Camilla Jilderup skriver:

    I år blir påsken ”äggstra” god tack vare dina fantastiska recept, det här ska jag ha på påskafton!

  3. Linda skriver:

    Går det att smälta gelantinblad utan vätska i en kastrull?????

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Ja, ( sen finns det ju en eller ett par droppar kvar från vattnet det legat i)

  4. Linda skriver:

    Hej! Det ser riktigt smarrigt ut! Om man inte vill använda gelatin, har du något förslag på alternativ eller får man helt enkelt göra något annat då? 🙂

    1. Eva Redwood skriver:

      Man kan anvanda agaragar som fran havet, fran en slags tang. Sorry, har inte en svensk word processor… Finns att kopa i bra matvaruaffarer, ellr om du hittar en med bra asiatisk mat. Blir bra bara man foljer anvisningarna. Smakfri ocksa.

  5. Susan Gustafsson skriver:

    Hittade din blogg igår och blev sittandes hela kvällen och läste alla fantastiska recept! Och de vackra bilderna…. Kommer att återkomma hit ofta! 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Vad roligt Susan – Välkommen hit 🙂
      Nya recept varje dag- så hoppas du kommer trivas

      Ha en jättfin fredag

  6. Fia skriver:

    Undrar ifall man kan frysa in den? Ser grymt god ut.

  7. Jessica skriver:

    Tänkte göra den till påskafton. Det står att den ska ställasin kallt är det i frysen eller kylenvill bara försäkra mig om att jag gör rätt

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Kylen 🙂

  8. Emma skriver:

    Går det frysa räk cheesecaken?! Vilken underbart härlig mat-blogg!! Ny här men kommer följa dig ofta nu 🙂

  9. Kristin skriver:

    Låter god, ska testas till helgen! Behöver man plasta formen innan man fyller den med cheesecaken?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Nej, inte om det är avtagbara kanter.
      Men man kan om man vill så klart 🙂

  10. Ullis skriver:

    Stelnar inte gelantinet direkt när det kommer i den kalla philadelphiaröran?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Rör om genast och vispa runt ordentligt såär det inga problem 🙂

  11. Viktoria skriver:

    Den blev jättegod! Tänkte göra en variant av den till midsommar med matjesill istället för räkor.

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Det finns recept på en liknade silltårta påbloggen också:) Det är jättegott till midsommar

  12. Agapi66 skriver:

    Hej Jenny! Jag har aldrig någonsin följt en blogg! Men sista april var jag och maken bjudna på middag (som varje sista april) hos bästa vännerna. Till förrätt bjöds det på en GUDOMLIG räkcheesecake. Hallelujah moment! Jag blev tipsad om ”Jennys matblogg” och har nu kikat in. Jag är fast! Fast! FAST! Jag kommer kika in ofta ofta nu! <3

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Vad glad jag blir, du är välkommen åter 😀

  13. Eleonor skriver:

    Testade denna som förrätt idag. Uteslöt romen för ingen i vår familj gillar Rom.
    Den blev god, men blev helt rinnig 🙁
    Gick inte att ta bort formen.
    Vad kan ha gått fel?

  14. Linda skriver:

    Ser jättegod ut, undrar också över gelatinet. Kan man skippa det? Äter ej fläsk.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det finns något liknade i pulverform, som är vegetarisk. Kolla i din affär.

  15. Sara skriver:

    Hej. Vilket blir godast? Att göra dagen innan eller samma dag?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vilket som, jag brukar göra dagen innan 🙂

  16. Ida skriver:

    Hej! Jag undrar om du har något bra tips för gelatinet. Jag har råkat ut för att det klumpar ihop sig och blir typ trådigt i själva smeten. Ska gelatinet svalna innan man häller i det? Har du något tips eller vet vad jag gjort för fel? Tack för underbara recept!

  17. Ulrika skriver:

    Fantastiskt god, andra gången kompletterade jag även med hackat ägg och finhackad ansjovis i räksmeten! Blev mycket godare och mycket mera smak, så hädanefter blir den på det viset!

  18. Rebbe skriver:

    På många av dina recept står där inte hur många det är till hade varit väldigt smidigt om man sett det så man slipper gissa 🙂

  19. Emma Köhler skriver:

    Hej! Så god är denna! Om man anväder skalade räkor, hur mycket räkor i vikt skulle du uppskatta att man ska använda då? Tacksam fö snabbt svar!

  20. Margaretha Johannesson skriver:

    Detta ser väldigt gott ut funderar starkt på att göra den i Påsk. Tack för att du delar med dej.

  21. Mona skriver:

    Vad kan man ersätta med om man inte tål skaldjur o fisk ?

    1. Ingela Vikström skriver:

      Prova med pepparrot, persilja och små hackade bitar rökt renkött. Uteslut dill, räkor, rom och ev citronsaften. Har gjort liknande med renkött men inte efter detta recept.

  22. lina skriver:

    Jag bara älskar din blogg!!!! Å detta receptet vill jag bara göra Nuu

  23. Sandra skriver:

    Om man använder gelatin pulver hur mycket ska man gå använda eller finns det ett annat alternativ man kan använda en gelatin?

  24. Jennie Olsson skriver:

    Hej! Jag tänkte göra den här som förrätt , vet du ungefär hur många portioner den är beräknad till? Den ser jättesmarrig ut så jag längtar att få testa den ?

  25. kerstin skriver:

    förlåt läste för snabbt 5 gelantinblad står det

  26. Ronja skriver:

    Går den att frysa med samma gods resultat?:)

  27. Mona skriver:

    Jag har gjort denna idag, men den stelnar inte ordentligt. Tror det är för lite gelatin, så jag funderar om man kan skrapa bort räkblandningen o röra i mer gelatin???

  28. Anette skriver:

    Hur många personer räcker detta till om man vill ha den som förrätt?

    1. jennysmatblogg skriver:

      15 stycken tycker jag nog 🙂

  29. Tina skriver:

    Min stelnade inte som den skulle trots att jag tog 7 gelatinblad 🙁 den stod ändå över 12 timmar i kylen. Men smakade gudomligt iaf.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Den ska vara krämig, inte stabbig 😀

  30. Linda skriver:

    Hej! Gjorde den här igår inför dagens påsklunch och den blev bra. Nu undrar jag bara hur länge den håller sig? Använde frysta räkor som togs upp igår. De som användes till garnering tinade i kylen över natten. Tack för en bra och inspirerande blogg!

  31. Sandra skriver:

    Hej har frågat tidigare om detta men inte fått svar? hade uppskattat så om du svarat på denna fråga.
    Om man inte vill använts gelatinblad finns det något annat alternativ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Hej,
      Jag tror att det finns ett vegetariskt alternativ i pulverform.
      Googla och kolla 🙂

  32. Tracy skriver:

    Underbar! Jag kommer från England och tycker inte så mycket om traditionell svensk mat (förlåt, Sverige!) men det är otroligt! Mina svenska familj kommer att älska mig om jag lagar detta!

  33. Maria Dertnig skriver:

    Hej Jenny! Jag har ett företag som hyr ut svenska sommarstugor till bland annat tyska turister. Vår hemsida på svenska är http://sverigestugor.eu/ och den tyska är http://besuchschweden.de/
    Våra gäster är väldigt intresserade av svenska recept. Jag tänkte höra med dig om det är OK att jag delar ditt recept på våra facebook sidor, översatt till tyska på vår tyska sida. Är det OK om jag hänvisar till att original receptet finns på din blogg med en länk hit?

  34. Ingrid Sandberg skriver:

    Hej Jenny.
    Jag har också fastnat för dina underbara recept.Är inne och tittar ett par gånger i veckan.hittar alltid något gott att tillaga

  35. Sabine skriver:

    Hej
    Funkar det med lätt crème fraîche?

  36. Moa skriver:

    Hej! Går det att göra denna två dagar innan? 😊

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det går det säkert. Men bäst kvällen innan den ska serveras.

  37. Jenny skriver:

    Finns det nått annat man kan ha i istället för kaviar/rom? Är nämligen fiskallergisk.

    1. Ingela Vikström skriver:

      Det finns något som heter tångkaviar, märket är Lysekils. Det står vegetarisk på burken, men kolla först på innehållsförteckningen för säkerhets skull.

  38. Cim skriver:

    Åh så god. Hade den på julbordet igår. Synd det inte blev mer kvar till idag ”smile”. Första men absolut inte sista gången jag gjorde denna.

  39. Lillan skriver:

    Jag frös ner cheesecake’n då jag gjorde den några dagar före servering. Efter upptiningen var den smulig och inte alls lika krämig och god som när jag gjort den förut. Jag använde bara ”fullfeta” produkter. Jag kommer definitivt göra den fler gånger, den är supergod, men kommer inte frysa ner den fler gånger.

  40. [email protected] skriver:

    Hej Jenny. går det bra att skippa gelatinet i denna tårta? Funkar det ändå? Mvh mona

    1. jennysmatblogg skriver:

      Man kan säkert byta ut gelatinbladen mot gelatinpulver som är veganskt.

      1. Mona skriver:

        Men kan man inte skippa den helt istället? Vill inte ha nån gelatin alls. Vegansk eller inte spelar ingen roll. 😊

        1. jennysmatblogg skriver:

          Tror inte det blir så bra, då stelnar den inte

  41. Nina skriver:

    Hej. Jag ska testa cheesecaken i morrn. Men du har nog skrivit fel i texten i slutet. Det står ”utan smaker”. Det ska nog va ”utav smaker”. Jag hoppas på många goda smaker. Glad påsk.

  42. Emma skriver:

    Är super allergisk mot skaldjur mentänkte bjuda mina gäster på denna. Hur mkt salt och peppar borde jag ha i, kan ju liksom inte smaka 🙂

  43. Maria Berglund skriver:

    Ser jättegod ut, ska göra på lördag. Undrar bara
    Iite om gelantinet. Hur många gram är 5 blad? Bor i Holland och här är gelantinförpackningen på 20 gram och innehåller 12 blad. Hur förhåller detta sig till den svenska förpackningen?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ingen aning tyvärr.

    2. Johanna skriver:

      Den svenska förpackningen från dr oetker innehåller 10 blad och är på 17 gram. 🙂

  44. Veronica skriver:

    Wow är helt begeistrad av det här receptet, passar mig perfekt med ingredienserna och jag har gjort räkcheesecaken 7 gånger nu eftersom att den är så god. Jag är glad och tacksam över att jag har hittat ditt recept och din blogg. Tack!❤

    1. jennysmatblogg skriver:

      💙

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »