Citronrutor

Härliga måndagmorgon.

Ny vecka, massa ny energi – och tydligen var det besöksrekord på bloggen förra vecka *wiihiii va roligt*  Bästa starten på veckan 😉  Så därför tänkte jag att vi starta upp med de här grymt goda citronrutorna. En sötsyrlig kaka som bakas i långpanna, perfekt kalaskaka.

IMG_6396

 Inspiration från ”Mitt kök.se”, med några små ändringar.

Det här behöver du till en form  cirka 20 * 20
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
125 gram smör

Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 2 citroner
1 1/4 dl citronsaft ( cirka 2 citroner)
Florsocker till garnering

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser till degen och platta ut i en form ( cirka 20*20 ) som är klädd med bakpapper. Förgrädda degen i cirka 10 minuter, eller tils den fått lite färg.

IMG_6336

Gör under tiden fyllningen : rör ihop ägg & socker. Vispa ner mjöl och vaniljsocker med en handvisp, och vispa även ner citronskal & citronsaft. Vispa till en jämn smet, ta ut den förgräddadepajen och häll över fyllningen över pajskalet. Ställ tillbaka i mitten på ugnen och grädda i cirka 12 minuter eller tills kakan har stannat helt, men fortfarande är lite kladdig.

Låt svalna något innan du skär bitar, pudra över med florsocker.

Klar att servera.

IMG_6412

Kakan fungerar utmärkt att frysa in om det blir något över.

3

57 responses to “Citronrutor

  1. Monica skriver:

    långpanna står det , sen står det 20×20 vilket är det ? Skulle ju va en perfekt kaka att ha till långpanna om receptet är uträknat till det .

    1. Jenny Warsen skriver:

      En långpanna är en lång panna = 20 * 20 är måtten:)
      Mär din långpanna är den dubbelt så stor så går det ju bra att dubbla?

  2. Anneli skriver:

    Denna kaka ska jag göra. Om man vill baka glutenfritt, vilket ”mjöl” kan man ersätta med?

  3. Malin skriver:

    Åh mums! Men som föregående skriver undrar jag också om man kan byta ut mjölet till glutenfri mjölmix?

  4. Åsa skriver:

    Låter jättegott med citronkrämen! Men ska det va så lite socker i degen/pajbottnen, ska det inte va mer som mördeg eller blir det för sött då? Har du testat med sötare deg?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja det stämmer, jag tyckte det belv en jättebra brytning 🙂

  5. Martina skriver:

    Föll direkt för detta receptet! Måste göras meddetsamma så man får nåt gott till eftermiddagskaffet 😉

  6. Maria skriver:

    Har den i ugnen nu !! Doftar ljuvligt…

  7. Rebecka skriver:

    Upptäckte din blogg för några dagar sedan och har gjort din gryta med sötpotatis ogår och idag gjorde jag laxnuggets med gurksås. Så himla gott och även barnen gillade dessa rätter (1,5 och 3 år).
    Kommer därför gå hit många fler gånger. Nästa rätt blir fläskfilegömma.
    Tack 🙂

  8. Daisy skriver:

    men åh vad gott<33 vill så gärna baka nu

  9. Victoria skriver:

    Gott!! Provade att baka din citronkladdkaka i helgen… såååå gott 🙂 //Victoria

  10. Karin skriver:

    ser gott ut! Men förstår inte måtten. 20×30 är ju kvadratiskt, men på bilden är det en rektangulär form. Vad ska man ha?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Måtten 20 * 20 är för man ska veta på ett ungefär. Jag hade bara en avlång form 🙂

  11. Karin skriver:

    20×20 skulle det stå…

  12. Camilla skriver:

    måttet 20×20 är för att man ska få ett hum om hur stor kakan blir.. Är formen 16×25 så går det bra det med 😉
    Är formen 20x30cm- gör då 1 1/2 sats ☺️ Lycka till!

  13. Karin skriver:

    Älskar kakor med citron! Så friskt! Lite vispad grädde på så blir det en fin efterrättskaka!

  14. nathalie skriver:

    Kan man använda lemoncurd på burk som fyllning? Eller blir det knasigt då? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Tror det blir gott om du blandar philadelphia / smör & lemoncurd.

  15. Sofia skriver:

    Märker nu när den är i ugnen att inget florsocker finns hemma! Hittar däremot kokos.. Vad tror du om den kombon? :p

  16. Malin skriver:

    Gjorde sats för en långpanna, men blev ju jätte lite och fyllningen bara flöt ut massor innan den började stanna sig. Får hoppas på att den är god iaf fyllningen va det

    1. Jenny Warsen skriver:

      Måtten på långpannan är 20 * 20 cm. Det står tydligt irecepet

  17. Malin skriver:

    Ja, men gjorde 1 1/2 som det stod i kommentar 🙂 blev misslyckat för min del hade den inne för länge :/ MEN barnen älskade den så det va nog tur annars hade jag väl tryckt i mig allt själv

  18. Madelene skriver:

    Tror att mandelmjöl skulle funka att byta ut helt mot i en sån här kaka!

  19. Madelene skriver:

    Jag menar som glutenfritt alternativ alltså!

  20. Sofia skriver:

    Jag gjorde med lime istället för citron, 4 stycken gick åt. Det blev helt fantastiskt gott, passade bra ihop med lite hallon

  21. Anna skriver:

    Gjorde den igår, supergod!! Kommer definitivt göra den fler gånger.

  22. Lotta skriver:

    Ah men så löjligt goda de blev! Enda nackdelen är att det inte blev något att frysa in…

  23. Maria skriver:

    Ett recept från Anna Bergenströms ”Annas mat” från -91. Fantastiskt goda Citronrutor som varje sommar finns hos oss -alltid står formen på köksbänken. Ska inte kylas eller frysas!! Låt stå framme, då blir det bäst!

  24. Moa skriver:

    Misslyckades heeelt med min. Kändes som botten flöt till ytan och den blev aldrig klar. Kanske skulle man inte vispa ägg och socker med elvisp? enda fel jag kan komma på…

  25. Anna skriver:

    Jag tyckte nästan att de blev godare efter en stund i kylen för då kom citronsmaken fram lite mer. Blir nog en dubbel sats nästa gång för de tog slut lite väl snabbt 😉

  26. Alex skriver:

    Ska man vispa ägg och socker med elvisp eller med handvisp ??

    1. Jenny Warsen skriver:

      Bara för hand 🙂

  27. Rebecka skriver:

    Helt underbara! Servera kalla efter mäktig middag! Och bästa av allt, inte 30 ingredienser utan man har allt hemma…

  28. ✫ Fru Eriksson skriver:

    Låter & ser riktigt gotti ut 🙂

  29. Sabi skriver:

    Hej! Jättegoda men platta… 🙁
    Gjorde dubbel sats till långpanna. Det står ”rör ihop” ägg och socker vilket jag gjorde. Skulle den vispas ändå kanske? Smeten var väldigt lös när jag hällde den på bottnen.
    Tips tack!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Vad hade du för mått i din långpanna. Jag hade en 20 * 20 cm , det står i receptet 🙂

  30. Elle skriver:

    Provade kakan igår, hittade dock ingen passande form utan provade en rund form med diameter 28cm. Kanske blev för stor? Botten blev för hård och fyllningen för lös (bara flöt ut) men smaken var underbart god!!

  31. Sofie skriver:

    Mums!!! Jag gjorde mina i en gratängform som ja klädde i bakplåtspapper. Sen hade jag inte så mkt vetemjöl så jag körde på hälften kokosmjöl oxå. Det blev jätte gott och blev super smarrigt!!!

  32. Jessica skriver:

    Denna fantastiska kaka fick 5 av 5 maränger både hemma och på jobbet! Liknade mazarin, fast godare

  33. Jessica skriver:

    Denna fantastiska kaka fick 5 av 5 maränger både hemma och på jobbet! Liknade mazarin, fast godare

    1. Jenny Warsen skriver:

      Va roligt att höra 😀

  34. Johanna skriver:

    Testade precis att göra dessa, och måste säga att de blev otroligt goda!

  35. Malin skriver:

    Supergod citronkaka! Jag gjorde 1,5 sats vilket blev helt perfekt för min form. Räkna ut arean på formen och gångra receptet därefter så kommer det bli rätt. 400 cm2 = 1 sats, 600 cm2 = 1,5 sats.

  36. Malin skriver:

    Med de måtten behöver du göra 1,5 sats med tanke på arean.

  37. Nathalie skriver:

    Sjuukt goda ! Och ännu godare frysta

  38. Pernilla skriver:

    Kändes som min botten också flöt upp till ytan! Vet inte riktigt vad jag gjorde fel men det blev inte bra i alla fall.

  39. Andrea skriver:

    Tack för en inspirerande blogg:)
    Jag prövade denna och följde receptet fullt ut men ändå blev inte kakan ”fast”, efter 12 min i ugnen var ytan på kakan brun men fortfarande alldeles för lös i konsistensen 🙁 har någon nån aning om vad man kan gjort galet? Den ser ju så smarrig ut! vill ju lyckas!:D

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag har ingen aning… Kan du ha missat någon ingrediens?

  40. Hanna skriver:

    Hej! Gjorde precis kakan, fyllningen fick ett vitt skummigt lager som sedan lätt blev lite brunt i ugnen. Fick du detta lager också eller tog du bort det på något sätt? dina ser lite finare ut nämligen!! Återkommer om smaken

    1. Jenny Warsen skriver:

      Hej Hanna
      Jag vet faktiskt inte, kan du missat någon ingrediens.
      Jag har bara bakat dessa en gång, och hade kanske tur som lyckades?
      Att de är vita utanpå är pg.a florsockret

  41. Emmie skriver:

    Helt underbart god, har inte gjort den själv men blivit bjuden av min syster. Så krämig och lite syrlig

  42. Mimmy Olofsson skriver:

    Mums så god den såg ut, denna ska jag be min man göra i helgen <3 🙂

  43. Evelina skriver:

    Jag gjorde den med glutenfri mjölmix, fick ta lite mer mjöl än receptet i det undre lagret men det blev gott?

    1. Sofia skriver:

      Jag gjorde också glutenfri,blev din deg ganska platt?

  44. Sofia skriver:

    Jag har en form som är fyrkantig ,alltså lagom stor också,tror nog jag skippar bakpappret och använder lite margarin och strör över lite vetemjöl,har celiaki så det blir en glutenfri för mig,hoppas den blir bra,den ska bakas i helgen,bakning är vardag för mig då jag är uppväxt med bakning(två systrar har också celiaki samt min mamma) håller tummarna?

  45. Evelina Anna skriver:

    Supergoda! en perfekt liten mumsbit. Hade inget problem med storleken, använde en av Ikeas rostfria ungsformar. Blev kanske något platta men hänger ihop bra, är kladdig och smaka fräscht, sött och syrligt.

  46. sophia skriver:

    första försöket idag, gjorde några saker fel men vi provar igen en annan dag ^^ men det smakar gott 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »