Daimcheesecake med toffeesås

Hej hej

Tittar in här efter förbi toppendag i huvudstaden, där jag träffat fina bloggkollegorna här på  Damernas Värld. Och en rundtur på Bonnier redaktionen, vilket var jättekul att  få träffa alla och se hur de jobbar. Sen taxi ut till flyget och jag hade sån tur för jag hann med det tidiga flyget hem. Landade hemma för en timme sedan, och nu hinner jag ju uppdatera detta receptet innan det blir soffan och några avsnitt från farmen som jag börjat följa.  Detta receptet på cheesecake har jag provat ihop själv, och den blev försvinnande god iallafall om man frågar gästerna för hela fanns nämligen i ett nafs.

godaste cheesecaken

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk karamelliserad mjölk + lite ovispad grädde

Gör så här: 
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel.

IMG_4901

Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde  och servera genast.

Galet gott !

IMG_5011 (1)
3

112 responses to “Daimcheesecake med toffeesås

  1. mallan skriver:

    Mmmm ser såå gott ut!

  2. al68 skriver:

    Då vet man vad man skall göra till efterrätt på lördag, mums. Serverade du nått till? Kan tänka mig att lite hallon eventuellt lite varma hade varit kanon. Tack för ytterligare ett kanon recept. Du MÅSTE testa receptet från mig innan nån annan gör det, såg att en annan matbloggade tipsade om deras kondenserade mjölk, så snart kommer nog det receptet där, vill ju att du skall få tipsa om nått som är så gott

    1. Jennys_matblogg skriver:

      <3 Lite hallon är alltid gott till sött.
      😀 Måste pröva receptet. Tack för påminnelsen

      Kram

  3. Maddiemad skriver:

    är den kokta kondenserade mjölken kolasåsen? blir det det av att koka den?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Ja precis den oöppnade burken ska koka i två timmar 🙂
      Då blir det en grymt krämig sås- gööör gott 😀

  4. Anna_Starwoman skriver:

    Vad gott!!! Tack för idag <3 Kramis

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Tack själv Anna 😀 alltid lika roligt att träffas
      Kram

  5. Sofie Johansson skriver:

    Oj! Så smarrigt!

  6. Carro skriver:

    Hjälp vad gott det ser ut, måste prova det!

  7. Viktoria skriver:

    Å så läcker! Jag brukar vispa äggvitan först, sedan grädden och sist ostmassan – då slipper jag diska vispar överhuvudtaget!

  8. Hannah skriver:

    Hej hej!! Läste igenom receptet står inget om hur länge den ska stå i frysen. Ville fråga,hur länge ska cheesecaken stå i frysen i timmar/över natt??
    Tack för intressant blogg. / Kram Hannah

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Minst fyra fem timmar , tills den stelmnat helt 🙂
      Jag ska uppdatera receptet.

      Kram

  9. Mija skriver:

    Vad blandar man i mjölken för att det ska bli kolasås?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Hej Mija
      ingenting, den blir kolasås när man kokar burken (oöppnad) i två timmar 🙂

  10. Lovisa skriver:

    Skulle vilja göra denna fantastiska efterrätt i portionsformar, typ så pajformar. Skulle det funka eller är det att föredra att man kan ta bort kanten på formen?
    Tack för en fantastisk blogg

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Tror absolut att den går bra att göra i portionsformar.
      Jag skulle nog använda mig av sådana här i papp ( den större modellen) i stället : http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/2012/08/01/kladdkakemuffins-med-marshmallows/

  11. Kim skriver:

    Hur länge kan man låta mjölken/kola såsen stå i kylen?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Jag brukar koka den dagen innan, och ett par dagar harr hänt och det är helt ok. Men vet inte hur länge den kan stå. Faktiskt ingen aning.

      1. Kim skriver:

        Tack! Blev lite rädd att jag hade kokat kolan i onödan 🙂 ska ha kakan imorgon:)

  12. Madde skriver:

    När kolasåsen har kokats och kylts ner i kylen kan man ha den stående framme då innan servering för att den ska bli rinnig? Eller kan man värma sen så den enkelt går att hälla över cheesecaken? 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Skulle den bli lite för tjock så kan man röra ut den med lite grädde. Hur länge kokade du?

  13. sabolein skriver:

    Hej Jenny, I had to somehow get the idea into German, but I mentioned that you are the one I got the idea from.

    Sandra

    http://www.sabotagebuch.de/wordpress/2014/02/08/daim-cheese-cake/

  14. Gabriella skriver:

    Denna gjorde jag idag och bjöd vänner på! Fullträff!! Kommer absolut att göras igen!!

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Å vad roligt 🙂

  15. Lisa skriver:

    Hej! Jag råkade köpa den karamelliserade mjölken och undrar om du vet om det går bra att späda den med lite grädde (eller något annat?), så att den inte blir för tjock? // Tack

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Prova, det borde fungera det också 🙂

  16. Anna skriver:

    Hej!
    Vilken fantastisk kaka! Tack för receptet! Länkar hit från min blogg idag 🙂
    Ha det gott!

    Anna
    http://www.pysselnabon.blogspot.se

    1. Jennys_matblogg skriver:

      🙂 Vad roligt att höra !

      ha det bäst.

  17. Elin skriver:

    Jag ser den här kakan överallt! Du har verkligen lyckats 😉

    1. Jennys_matblogg skriver:

      😉 Hoppas de länkar

      1. Ulrika skriver:

        hittade en länk i en matgrupp på fb , får nog kolla in din blogg ser vansinnigt gott ut

  18. Carina skriver:

    Går den att frysa igen när man tagit en bit eller måste man äta hela på en gång?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Man kan frysa den igen 🙂

  19. Esther skriver:

    Jag kan rekommendera att byta ut digisivekexen mot oreos. Helt magiskt gott!

  20. Åsa Rosberg skriver:

    Använder du den sötade eller osötade kondenserade mjölken?
    Åsa R.

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Den sötade 🙂 Annars blir den inte tjock.

  21. Åsa Rosberg skriver:

    ok. tack!

  22. Alexandra skriver:

    Hej. Jag undrar över toffeesåsen. Jag kunde inte hitta Hur du gör denmer än att koka mjölken?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Man kokar bara burken ( oöppnad) i en stor kastrull med vatten, efter 1.30- 2 timmar har det bildats kolakräm. Du hittar den kondenserade mjölken i bakhyllorna i butik 🙂

  23. Tindra skriver:

    Hej dum fråga kanske men hur långt i förväg kan man hälla på kolasåsen?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Det går att göra så , men allra godast precis innan servering. Täck plasta över den innan du ställer in den i frysen igen 🙂
      Lycka till.

  24. lisa skriver:

    Älskar cheesecake! favvo chokladen daim… kan ju säga att det blir ju att testa denna istället för tårta när jag fyller år iaf=)

  25. LInda skriver:

    Hej, kan man göra den några dagar innan servering? eller blir den ogod då?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      den går absolut göra några dagar innan.
      Spara toppingen till precis innan 🙂

  26. Hanna Alin skriver:

    Hej! Jag undrar om tårtan måste stå i frysen när den väl är klar eller kan man ha det kylen?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Det är frysen.

  27. Caroline skriver:

    Hur många personer räcker den till? 🙂

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Cirka 8 – 10 personer . Beroende på hur mkt man äter 🙂

  28. Tjollan skriver:

    Öhm vars är sås receptet i det hela?

    1. Tjollan skriver:

      Såg nu att det blir det av mjölken 🙂

      1. Jennys_matblogg skriver:

        🙂

  29. Mari skriver:

    Hur länge tror du den håller sig frysen? Vi gjorde den förra fredagen och kom på nu att det finns en bit kvar..

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Smaka på den. Själva cheesecaken håller sig iallafall i tre fyra veckor om den är plastad. Det är om kolasåsen blir seg? Jag hade ätit den 🙂

  30. Anja Kajtaz skriver:

    Hej Jenny! Älskar din blogg så fina bilder och recept.

    Skulle jag kunna låna bilderna till min blogg? Länkar dig såklart.

    Hälsningar,

    Anja K.

    http://photographybyanja.blogg.se

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Du får låna bild och länka 🙂

  31. Ingrid skriver:

    Hej Jenny
    Kan man göra denna med karamelliserad mjölk istället?
    Mvh Ingrid

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Ja, det går bra – om man vill kan man späda den lite med grädde.

      1. Ingrid skriver:

        Vispad eller ovispad?

  32. avin skriver:

    kan man göra smeten utan ägg?

  33. Chrissy skriver:

    Hur hårt ska man vispa gulorna?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      De ska bara vispas ihop till en jämn smet tillsammasn med de ingredienser som står i receptet.

      1. Chrissy skriver:

        Den blev supergod dock inte alls så hög som din. Hur lyckas man få den hög?

  34. isabelle skriver:

    Hej!! Har du kolasåsen kall eller varm över?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Kall 🙂

  35. anna skriver:

    Hur gör man kolasåsen?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Det är den kondenserade sötade mjölken som ska koka , ( hela burken) täckt av vatten i tre timmar. Då blir det kolasås.

      1. frida skriver:

        Ska man inte koka den i 2 tim ?

  36. Lotta skriver:

    Hur får man cheesecaken hög?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Följer du receptet så blir den så här hög.
      Vad hade du för stl på formen ?

      1. Lotta skriver:

        Ca 25-26cm

        1. Jenny.W skriver:

          Min blev så hög. Prova att byta till en något mindre form då.
          Lycka till.

  37. lena skriver:

    Ett av de godaste jag ätit i dessert väg. Stort + för din sida. Gjort många av recepten ol allt blivit gott/bra. ☺

  38. hannah skriver:

    wow ser så gott ut!! måste testas../http://bakewithhannah.com

  39. Rukiye skriver:

    Hej jenny älskar dina underverk din blogg är fantastiskt jag bara älskar det du ger mig inspiration över vad jag kan laga för något älskar att du lägger upp bilder steg för steg du superduktig följer dig

  40. Jonas Hörgård skriver:

    Fantastiskt god och mäktig. Gjorde en till räddningstjänsten i ystad och jag lovar att de kan äta. De orkade knappt. Men vilket betyg cheesecaken fick. Bara tummar upp.

  41. Desirée skriver:

    Hej!
    Håller på att göra denna nu 🙂
    Tycker botten är väldigt smulig? :/
    Ska det verkligen bara var 50g smör?
    Tacksam för snabbt svar!
    / Desiree

    1. Jenny Warsen skriver:

      Du kan ha mer smör- men då blir det svårt att skära kakan sen. Den blir inte smulig sedan när du fyller på med smeten.

  42. Moa skriver:

    Hejsan, kokar du först upp vattnet till såsen eller ställer du i burken i det kalla vattnet?

    1. Jenny Warsen skriver:

      I med burken i det kalla vattenet 🙂 Tänk på att den ska vara täckt med vatten hela tiden.

  43. Delina skriver:

    Fyyyyyy fan vad god den var, bästa cheesecaken ever

  44. Jonna skriver:

    Går hela burken kondenserad mjölk åt?
    Ska göra 4-5 st till ett kalas och tänkte om det blir lite över i varje burk så det kanske räcker med 3-4 st? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Då räcker det med 3-4 burkar.

  45. Annika skriver:

    Hej! Blir man inte sjuk i magen när man använder rått ägg? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Nej – det är ingen risk om du använder svenska ägg.

  46. Annika skriver:

    Tack så mycket för det snabba svaret 😀 Otroligt bra blogg! 🙂

  47. Angelina skriver:

    Hej! Kokar du burken med eller utan lock? Och om utan, hur ser du till att den håller sig under vattenytan hela tiden (och inte exploderar)? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag kokar utan lock- och fyller på med vatten när det avdunstar. Burken Måste vara täckt med vatten

  48. Angelina skriver:

    Tack för svar! Hur hårt ska den kokas? Full platta eller mitten någonstans? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den ska koka så att det bubblar, den behöver inte stresskoka,

  49. Christine skriver:

    Hej!

    Jag ska testa denna smarriga kaka till helgen. Köpte idag kondenserad mjölk- sockrad. Stod inget på den om att den skulle kokas innan användning. Är det en färdig kolasås då?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Kondenserad mjölk ( sötad) ska kokas 3 timmar i en stor kastrull med vatten.
      Och vatten ska täcka burken hela tiden.

  50. Christine skriver:

    Tack då vet jag. Men är det 3 timmar, i början av receptet har du skrivit Max 2 timmar

  51. Camilla skriver:

    Supergod! Mycket uppskattad av våra gäster.

  52. Janita skriver:

    Jag har kokat burkar som stått ‘på lager’ oöppnade i kylen ett par månader. Tar ju lite tid att koka så jag passar på att koka några åt gången. På senare tid har jag sett och köpt färdigkokt i affären – Smidigt! …och lite för ‘lättåtkomligt’ för figuren… 😉

  53. Evelina skriver:

    Hur många räcker en tårta till ungefär? Ska göra till kalas med 20-25 pers, nio är barn. Hur många tror du jag behöver göra?

    1. Jenny Warsen skriver:

      12 personer gissar jag 🙂

  54. Evelina skriver:

    Tack för svar! Då gör jag tre för säkerhets skull

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det går ju frysa in det som blir över 🙂

  55. Eva skriver:

    Oklart om den kondenserade mjölken skall koka i 2 eller 3 timmar efter att ha läst alla frågor och svar

    1. Jenny Warsen skriver:

      två timmar kokar jag den Sötad kondenserad mjölk .
      Men den karamelliserade är färdigkokt.

  56. Louise skriver:

    He!
    Uppe i ditt recept står det ”kokas Max två timmar”, sedan här nyss i kommenta skriver du ”tre timmar kokar du”, hur länge ska konserverad sötad mjölk koka? Mitt i bakning just nu :).

    1. Jenny Warsen skriver:

      2- 3 timmar går bra, men blir den för tjock så spä den med några droppar ovispad grädde. 🙂

  57. Em skriver:

    HEJ,
    Cheesecaken står just nu i frysen. När ska jag hälla över såsen? Kan man ställa tillbaka den i frysen och äta vid ett senare tillfälle tror du? 🙂

  58. Eva skriver:

    Hur god som helst! Gjorde två stycken till min systersons kalas och gjorde två stycken till min systers konfirmation, svårt att låta bli när dom blir så goda!!Smakar nästan som daimstrut men daimcheesecaken är mycket godare! Valde även några utan Daim ifall nån inte vill ha för sött, följde receptet men hoppade över daimen då.

  59. johan skriver:

    Jag har en fråga:du använder ofta karamelliserad mjölk ,funkar det till detta recept också? Eller måste det vara kondenserad?och vad det gäller kokning av kondenserad mjölk,ska det göras på hög värme eller svag? Dina recept är kanon;)

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det fungerar lika bra med karamelliserad. Det fanns dock inte då jag bakade denna cheesecaken.
      Lycka till. 🙂

  60. Jenny H skriver:

    Hur menar du att man ska vända försiktigt? Menar du att hela chesecake smeten inte ska blandas ihop innan man brer ut den på botten? Trodde man avslutade med att blanda de tre olika skålarna med smet, har jag förstått fel?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Alla 3 skålar ska blandas ihop, men man vänder försiktigt så att det inte ska komma in för mycket luft i smeten.

  61. Mia Silvergrund skriver:

    Hej. Ser fantastiskt gott ut. Men hur gör jag såsen?
    Ha en brs dag! Hälsningar Mia

    1. jennysmatblogg skriver:

      Kolasåsen är den karamelliserade mjölken.
      Finns att köpa i bakhyllan i butik

  62. Anki skriver:

    Supergod efterrätt som min 11åring bjöd på igår.Hon hade önskat att det stått i receptet att burken med karamelliserad mjölk skulle koka 2 timmar, varken jag eller dottern har använt sånt innan och visste inte att man gjorde så…

    1. jennysmatblogg skriver:

      Karamelliserad mjölk är den färdigkokta 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »