Kladdkaka med kolakräm och crisptopping

 

Nomnom.

IMG_5631

Det här behöver du för att baka kladdkaka :

 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )

Topping : Rice crispies + 120 gram mjölkchoklad

 

 Gör så här:
Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa affärer vid bakprodukterna , annars går det bra att koka egen. Med sötad kondenserad mjölk kokar du denna karamelliserade kolakräm. Om du anv dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten , vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken.  Detta  moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan : Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.

IMG_5612

0
Prenumerera
Notis om

36 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marie
10 år sedan

Men den ser ju underbart god ut!! Jag som älskar nötter tänkte direkt på att ha ex. Pecannötter på toppen istället, vad tror du om det? 🙂

Jennys_matblogg
Reply to  Marie
10 år sedan

Absolut , det tror jag blir gott. Även jordnötter är nog en hit om man tål det 🙂

Marie
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Ska man lägga på dom innan man ställer in kakan i ugnen då eller?

Jennys_matblogg
Reply to  Marie
10 år sedan

Toppingen?
Nej, då bränns den i ugnen.

lycka till

josefina
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Hej. Ska ha kalas imorgon och tänkte bjuda på denna läkerheten. Har dock två frågor. Jag har köpt karameliseradmjök ska man koka den oxå eller är den bara till att lägga på? och kan man göra den ikväll alltså dagen innan ? Tacksam för svar =)
mvh josefina

Jennys_matblogg
Reply to  josefina
10 år sedan

Karamelliserad är redan färdig kokad. 🙂

Anna
10 år sedan

Oh mai gad! Den ser väldig god ut! Jag har bara en fråga, du skriver: Fördela sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med kladdkakesmeten.
Börjar du med lite kladdkakesmet och sen kolakräm och resten av smeten?

Tacksam för svar, ska genast baka kakan sen 🙂

Jennys_matblogg
Reply to  Anna
10 år sedan

Japp, börja med smeten , sen klicka ut kolakrämen och sluta med kladdkakssmeten. 🙂

Åsa
10 år sedan

Håller med Anna….förstår inte heller beskrivningen.

Jennys_matblogg
Reply to  Åsa
10 år sedan

Börja med kladdkakssmeten, klicka ut kolakrämen, och avsluta med smeten.

Lycka till

Åsa
10 år sedan

Ååååå så gott❤️
Jag tycker det är en klockren och tydlig beskrivning

Jennys_matblogg
Reply to  Åsa
10 år sedan

Tack söta du <3

Jessica
10 år sedan

Vart någonstans i ugnen gräddar du dina kladdkakor? I mitten eller nedersta falsen? Tacksam för svar. Och din blogg är jättebra med fantastiska recept, kram!

Jennys_matblogg
Reply to  Jessica
10 år sedan

Jag gräddar mina lite lägre än mitten, men det går bra både lite lägre och i mitten.

Fia
10 år sedan

Har 2 baksugna barn, dom kunde tänka sej att byta ut sina cupcakes direkt… 😉 Tack för tipset!!

Sara på Vardag.nu
10 år sedan

Åhoj vilken kaka! Perfekt kombo av kladdigt och krispigt ser det ut som… 🙂

linda
10 år sedan

¨å vad gott det låter och ser ut

Jennie
10 år sedan

Hej Jenny 🙂
Idag lagade jag 2 rätter efter du ha gjort och det blev en succé här 🙂 laxpajen vart superduber god. Den kommer jag göra fler gånger:) Sen blev det daimcheesecake med toffeesås 🙂 otrolig god efterrätt .
Det är så roligt och få nya idéer i mat & bak 🙂 Jag går dagligen in på din sida och flera ggr även 🙂 Jag älskar din blogg ♥
Kram på dig

Sofie Johansson
10 år sedan

tyckte att årets mello verkligen inte imponerar. Tyckte att det var rätt låtar som gick vidare i går i alla fall.
Den där kakan hade jag gärna satt tänderna i. Måste jag testa.

Anna
10 år sedan

Hej! Gav mig idag på denna fantastiska kladdkaka, Problemet för mig va bara att igår kokade jag den kondenserade mjölken i 3 timmar och såg till att den hela tiden va täckt med vatten sen kyldes den ner och stod över natten i kylen. Idag när jag öppnade den så var det bara helt rinnigt så inte direkt möjligt att klicka på kolasåsen. Varför blev den bara rinnig?

Jennys_matblogg
Reply to  Anna
10 år sedan

Hej hej,
Hade du kondenserad sötad mjölk ? En gång köpte jag fel ( den som inte var sötad ) och då förblev den rinnig…

Desirée
10 år sedan

Kan man göra den här i långpanna tror du? Om man typ 3dubblar receptet?

9 år sedan

Hej! Tack för massor av härliga och goda recept! Jag har en liten fråga angående den kondenserade mjölken, du skriver att man kan göra den en dag innan, funkar det om man gör den ännu tidigare jag menar 2-3 dagar? Håller den sig som kolasås iallafall? Tacksam för svar! Ha en mysig jul 🙂 /Sofia

Jenny Warsen
Reply to  Sofia
9 år sedan

Ja, två dagar innan – inga problem. 🙂

Anna
9 år sedan

Hej!
Jag har länge spanat på detta receptet och nu ska jag testa. Men istället för att använda mig av karamelliserad eller kondenserad mjölk tänkte jag göra riktig kola. Har du bra tips/recept på vad jag kan använda? Tack på förhand

Ilona
9 år sedan

Vart har du hämtat bilden?
Såg just exakt samma bild på en annan tjejs blogg!
Eller har hon ”lånat” din bild!

Emma
9 år sedan

Hej, Jag ska göra denna till dagens kalas och undrar om kakan ska svalna innan man lägger på toppingen? Hoppas på svar 🙂 /Emma

Jenny Warsen
Reply to  Emma
9 år sedan

Ja det är att föredra. 🙂

Emma
9 år sedan

Tack så mycket för svaret! Är säker på att den kommer göra succé 😀 Glad Påsk!

Nathalie
9 år sedan

Hej:) underbar blogg du har. Undrar va du har för stl på formen?

Jenny Warsen
Reply to  Nathalie
9 år sedan

Tusen tack 🙂
Cirka 22-24 cm

Ann-Catrin Petersson
8 år sedan

Hej

Anki
8 år sedan

hej!
Kan man frysa dessa ca två veckor innan kalaset?

Hälsningar
Anki

Jenny Warsen
Reply to  Anki
8 år sedan

Absolut 🙂

Ulrica
6 år sedan

Hej,
Ser jättegott ut! Jag ska försöka göra en glutenfri variant där jag byter ut vetemjölet tI’ll ett glutenfritt alternativ. Det verkar dock som att rice krispies innehåller gluten. Om jag ersätter rice krispies mot glutenfritt osötat och osaltat puffat ris, tror du då att jag borde lägga till socker i blandningen till toppingen eller tror du att det funkar som det är? Tack för en väldigt inspirerande blogg!

Yvonne
1 år sedan

Hej denna ser ju fantastiskt god ut!
Tänkte baka till ett större kalas tror du att det går frysa ner den och göra toppingen när man tagit fram och tinat den? Tacksam för svar mvh Yvonne

Nästa inlägg

Marknad

36
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x