Äkta öländska kroppkakor

Gillar du inte kroppkakor så kan du hoppa detta inlägget- men för er som vill pröva att koka egna så ska jag skriva om Daries & mina bästa tips för att lyckas med kroppkakorna. Och denna gången lyckades vi så bra att to.m mormor och morfar blev imponerade av koket. Det är ett ganska högt betyg det.  Och att göra kroppkakor är en konst bara i sig, det finns nog lika många recept som det finns hushåll som kokar dessa delikatesser. Daries & jag har kokat detta ihop ett några gånger, och det är faktiskt riktigt roligt.

Någon kommenterade att man ska steka fläsket innan man rullar – nej nej nej !  Så har vi aldrig gjort. Det här är ett riktigt öländskt recept, och då gör man så här….. 🙂

Öländska kroppkakor med lingon, grädde och skirat smör. 

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis ( asterix )
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan och ett par msk mjöl

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, men Daries hade fått tips om en kökshandduk och det var mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna

Här har vi gjort på olika sätt tidigare, mormor brukade rulla fläsket till en hård boll innan hon fyllde kroppkakorna. Denna gången testade vi att bara ganska löst tillsätta fläsket och sedan rulla tunna kakor. Tunna potatisväggar är det är godaste.

Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra.
Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.

När du har rullat och lagt ner den sista kroppkakan i det lätt sjudande vattnet -det ska inte storkoka, utan endast småputtra. Så tar det en timme tills de är klara att ätas.

Serveras sedan med lingonsylt, grädde och skriat smör.
Mjölk är gott att dricka till 🙂

Och finaste mormor och morfar blev inbjudna på middag,
de gav kroppkakorna mer än godkänt ♥♥

 

1

20 responses to “Äkta öländska kroppkakor

  1. Ann-Britt skriver:

    Vilken vacker bild!!! Härlig blogg du gör också!!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Tack snälla 🙂

  2. Anna skriver:

    Ska det alltså inte vara ägg i äkta kroppkakor?? Annars påminner det ju inte lite om pitepalt förutom att det är kornmjöl i dem förstås 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ägg ? Det är väl bara i vita kroppkakor ?
      De öländska kroppkakorna är grova med mestadels rå potatis och bara liten del kokt potatis. Men palt och grova kroppkakor liknar varandra en del 😀

  3. Anna skriver:

    Ok, där ser man..jag visste inte att det fanns mer än en sorts kroppkakor 🙂 Man lär sig något nytt varje dag 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      😀

  4. Åsa skriver:

    Härlig blandning på din blogg:)
    Och vilka vackra morföräldrar du har <3
    Trevlig söndags kväll till dej och din stora fina familj.
    Kramiz

    1. jennysmatblogg skriver:

      Tack Åsa.
      Ja visst är de fina 🙂

      Trevlig vecka till dej.

      Kramar

  5. Sanna skriver:

    Du och din mormor är faktiskt lite lika varandra tycker jag. Har du fått höra det tidigare? 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det får jag tacka för. Nej det har jag inte hört tidigare. 🙂

  6. Anna skriver:

    skulle verkligen vilja prova att baka kroppkakor för det är ju himla gott med hemgjorda äkta öländska 🙂 hur lång tid tar det ungefär i aktiv tid ( om man bortser från förberedelserna dagen innan)? Men vill inte behöva lägga en hel dag på det helst.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Cirka 3- 4 timmar tog det. Men då dubblade vi receptet.
      Skulle gissa 2 1/2 – 3 timmar annars .

  7. Vad duktigt att göra egna! Och vad sugen jag blev på kroppkakor nu. Någon gång ska jag med göra egna, tills dess festar jag på köpta 😉

  8. Jennie skriver:

    Älskar kroppkakor! Själv äter jag i djup tallrik med mjölk… och så med sked såklart 😉

    1. jennysmatblogg skriver:

      Så visste jag inte att man kunde äta dem 🙂

      1. Mårten skriver:

        Jo, med mjöllk! Vi är nog inte så många, men jag har alltid haft mjölk och salt på mina ”grova” kroppkakor

  9. Golden birdies skriver:

    Mormor,mamma och min morbror kunde alla laga äkta öländska kroppisar.
    Mormor är död ,morbror likaså, men min mamma är 93 och lever således.
    Nu i veckan har vi bestämt oss för att laga kroppkakor på rätt sätt.
    Det är mycket spännande.
    Alla jag pratat med i ämnet , säger att det är gott men så enormt stabbigt
    att man blir helt däst efteråt. Det är helt riktigt när det gäller alla slags köpta
    kroppkakor som bara måste hålla ihop. Men… riktiga hemlagade Öländska
    kroppkakor är mjälla och tunna och inte alls stabbiga.
    Det är själva grejen. Du kan äta hur många som helst utan att bli däst.
    Men det beror på potatisens sammansättning och tunnheten i ”skalet”.
    Vad vi nu ger oss in på kan sluta i en potatissoppa rentav, men det gäller
    att försöka ha så tunn potatisomslutning som möjligt,
    Själva inkråmet är inte så märkvärdigt. Fläsk,lök och kryddpeppar är svårt
    att misslyckas med. Det är potatismixen och dess tjocklek som är grejen.
    Sist jag försökte blev de dubbelt så stabbiga som de man kan köpa.
    Men nu ger vi järnet igen. Mamma 93 och jag 62.
    Jag hör av mig .

  10. Torsten skriver:

    Hej,

    Tack för ett bra inlägg. Jag undrar om grädden till serveringen ska vara var eller kall?

    Torsten.

    1. Jenny Warsen skriver:

      Kall

  11. Hej!
    Kul att fler gör kroppkakor! Mormor gjorde det och jag har lärt av henne, så jag har blivit riktigt duktig. Men nu var det länge sen, måste nog göra det snart!
    Två saker; mormor brukade hälla askorbinsyran rätt i smeten med rivna potäter, det gick fin-fint. Och så brukar vi alltid göra en ”provkroppkaka”, dvs en liten utan fyllning som vi släppte i och kokade sådär en fem minuter. Om den ”fröar av sig” mycket blandade vi extra potatisstärkelse från bottensatsen. Smart!
    Och det där med en hård kula av fläsket, blä. Jag vill att det ska vara löst så att kroppkakan nästan faller isär när man väl börjar dela den!
    Tack för att du sprider kroppkakor!
    /Emilie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jennys Matblogg - En till WordPress-webbplats
Translate »