Kalasdags – Twixkakor

Jag har bakat twixkakor tidigare här på bloggen, men dessa bakas nästan till alla våra kalas – en favorit i repris 🙂 Mums! Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !

För att inte missa bloggens uppdateringar följ den gärna via facebook HÄR  över 4000 olika mat- och bakrecept och uppdateras varje dag. Och på instagram hittar ni mig numera också : @jennysmatblogg

Du behöver till ca 20 twixkakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm

Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör

Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt.

Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

1

17 responses to “Kalasdags – Twixkakor

  1. noomi skriver:

    Jag letar på din blogg efter kakor att frysa in! Jag tänkte göra biskvier och sedan någonting mer.. går dessa att frysa?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Biskvier går att frysa in – alla småkakor går att frysa in.
      De mesta bakverk går att frysa in, men just choklad kan bli lite ”svettig” när man tinar dem. Men absolut inget fle på smaken

      1. Johanna skriver:

        Tror du man kan göra det här på glutenfritt mjöl? Det sägs vara svårare att baka på.

        1. Jennys_matblogg skriver:

          Jag har tyvärr inte bakat dessa med glutefritt, så det kan jag tyvärr inte svara på :/
          Lyckatill

  2. denise skriver:

    Hej!

    går denna kaka att göra dagen innan kalaset och förvara i kylskåpet ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Absolut 🙂

  3. madli skriver:

    Kan jag använda mörk sirap också?

    1. Jennys_matblogg skriver:

      Det tror jag inte blir lika gott… Den ljusa är sötare, och bättre till bakning.

  4. Caroline skriver:

    Hej har letat lite recept här och hittade detta och tänkte prova det nu till kalasen. En fråga, kan man använda karamelliserad mjölk istället för att koka en egen kola?
    Ser riktigt smarriga ut!

  5. Stefan skriver:

    Helt hopplöst att få till degen, testat 2 gånger blir bara en smuldeg,sen är man ju ingen proffsbakare heller så blir väl att man får fortsätta köpa färdig fikabröd istället för att baka eget.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Du är inte hopplös, prova att lägg till några msk med mera smör. Troligtvis hade du lite för lite i din deg.

  6. Isa Ström skriver:

    Hej! Tycker det kan vara svårt att göra kulprovet och mäter hellre temperaturen. Vet du i vilken temperatur det ska upp i.

    1. jennysmatblogg skriver:

      cirka 115 grader

  7. Emmelie skriver:

    Tack för en super blogg!

    Kan man använda karamelliserad mjölk istället för att att koka kolan?

    Kramar Emmelie!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Nej det blir inte bra i denna kakan 🙂

  8. Therese skriver:

    Jag tycker alltid att kolan smakar knäck när jag ska göra den. Vad gör jag för fel då?

  9. Elisabeth Nordqvist skriver:

    Du är min favorit bloggerska Helt otroliga recept har du. Tittar alla dagar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »